Čtvrtina mediků chce pryč z Česka. Lákají ji vyšší platy v Německu či USA

Více než čtvrtina mediků, kteří studují v Česku, nepočítá s tím, že by v zemi i pracovala. Místo v zahraničí chtějí získat kvůli vyhlídce na lepší plat, věří také, že snáze získají zkušenosti a naučí se cizí jazyky. Vyplývá to z výzkumu organizace HealthCare Institute (HCI).

Česká lékařská komora a také odbory si stěžují na rozsáhlé odchody lékařů do zahraničí. Část z nich odchází hned po studiu, což potvrdil i aktuální výzkum. HCI se v něm ptala 435 studentů čtvrtých až šestých ročníků medicíny. V Česku nechce po studiu zůstat 28 procent z nich, většina by chtěla získat místo v Německu, zhruba desetina ve Švédsku, další ve Velké Británii, Švýcarsku, Spojených státech nebo Kanadě.

Děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo je ale přesvědčen, že touha části mediků odejít neznamená, že nakonec nebudou pečovat i o české pacienty. „Řada z nich to bere jako přechodné období, rozvinou svou praxi,“ nastínil.

Peníze na prvním místě

Lékaři nedávno vyzvali vládu, aby jim zvýšila platy o třetinu. Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková je přesvědčena, že právě kvůli touze po vyšších odměnách řada lidí odchází do zahraničí. To potvrdil i průzkum mezi mediky. Ti, kteří chtějí pracovat v zahraničí, mají takovou touhu hlavně kvůli platu.

Pět procent mediků by chtělo dostávat v zahraničí více než 50 tisíc korun a dvanáct procent více než 100 tisíc. To odpovídá nástupním platům v německých nemocnicích, které podle dat lékařské komory v roce 2013 činily 4220 eur, tedy 114 tisíc korun. V českých nemocnicích se státními tabulkami to bylo 23 460 korun.

UDÁLOSTI: Tři čtvrtiny mediků chtějí zůstat v ČR, zbytek odejde (zdroj: ČT24)

Podle Daniela Kaliby, který studuje 3. lékařskou fakultu UK, ale kromě platu je ještě jeden důvod, proč je práce v zahraničí pro mnoho lékařů lákavá. „V Čechách je permanentně porušován zákoník práce, stovky hodin. Generaci mých spolužáků to přestává bavit,“ uvedl.

V ČR láká mediky dobrý kolektiv

Na druhé straně je zřejmé, že většina mediků se chystá pracovat v Česku, hlavní pro ně přitom nejsou platové podmínky, nýbrž pracovní kolektiv. Většina se také spokojí s českými platy. Nejčastěji studenti uváděli, že by si i v zahraničí vystačili s nástupním platem 25 až 30 tisíc korun a v ČR s 20 až 30 tisíci. To podle předsedy představenstva Nemocnice Prachatice Michala Čarvaše odpovídá tomu, co se po nástupu platí v jihočeských nemocnicích.

Požadavky odborů a lékařské komory se ale netýkají pouze lékařů, ale také dalšího zdravotnického personálu, kterého je rovněž nedostatek. Prezident ČLK Milan Kubek řekl, že kvůli exodu lékařů a sester už komora není schopna garantovat „kvalitu a bezpečnost lékařské péče v nemocnicích“.