V Německu chytili exšéfa firmy Clanroy. Okradl prý České dráhy i Lesy ČR

Německá policie zadržela Milana Kremela, kterého vyšetřovatelé v České republice podezírají z jednoho z nejrozsáhlejších podvodů vůči státním firmám. Bývalý šéf makléřské firmy Clanroy údajně připravil České dráhy a Lesy České republiky o částku přesahující sto milionů korun. Za hranicemi se ukrýval více než rok.

„Potvrzuji, že obžalovaný Milan Kremel byl zatčen ve Spolkové republice Německo,“ řekla České televizi mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Do rukou německé policie se dostal na základě evropského zatykače. Z Česka uprchl Kremel po obžalobě ze zpronevěry, za kterou mu hrozí trest od 5 do 10 let.

„Mám vážné obavy o svůj život a vše se vyhrotilo natolik, že jsem usoudil, že můj život je v tuto chvíli v ohrožení a že pobyt v České republice pro mne není ani náznakem zcela bezpečný,“ psal na jaře 2015 v čestném prohlášení Kremel.

V polovině letošního března se ozval své advokátce Petře Lamkové. „Kontaktoval mě minulý týden telefonem, že se vrací do České republiky, to je všechno,“ uvedla.

Byl jsem jen pěšák, psal Kremel

Během několika dnů by mohl být vydán z Německa. V dubnu by pak měl stanout před Městským soudem v Praze, kde se obžaloba ze zpronevěry bude projednávat. Dražební firma Clanroy prodávala několik let nepotřebný majetek státních firem. Českým drahám údajně zpronevěřila 69 milionů korun, Lesům České republiky zhruba 50 milionů korun.

Události ČT: Německá policie zadržela uprchlého Kremela (zdroj: ČT24)

Kremel byl v makléřské firmě šéfem představenstva. „Byl to manipulativní tah, jak mě dosadit na funkci nikoliv člena představenstva, ale funkci bílého koně,“ bránil se Kremel v čestném prohlášení zaslaném soudu.

Mimo jiné v něm také popisuje, že podvody jsou daleko rozsáhlejší, než policie zjistila. Sám se označil za zneužitého pěšáka v systému, který tuneloval řadu firem na realitním trhu. Za hlavního pachatele označil muže, který oficiálně nikde nefiguruje a nemá na sebe žádný majetek. Firmu Clanroy ovládá společnost se sídlem na Seychelských ostrovech a konkrétní vlastníky nelze najít v obchodním rejstříku.