Máme doložené, že Rusko živí migrační krizi, tvrdí Zaorálek

Rusko přiživuje současnou migrační krizi, Evropu „zásobuje“ uprchlíky, řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Listu řekl, že informace má z pondělní schůzky ministrů zahraničí EU.

Podle slov šéfa české diplomacie jsou Rusové činorodí v přivážení uprchlíků z jihu severními cestami, například letecky. „Doložitelně nám naši slovanští bratři pomáhají v tom, aby nás zásobovali co největším množstvím uprchlíků. To máme doloženo,“ prohlásil ministr v rozhovoru pro HN.

Evropa se snaží migrantům zamezit v přístupu na kontinent jižní, balkánskou trasou a dohodnout se s Tureckem na vracení nelegálních běženců. Podle Zaorálka hrozí, že uprchlíci budou hledat jiné cesty, jak se dostat do Evropy. A jednou z nich může být právě severní cesta přes Rusko a skandinávské země, kterou uprchlíci „objevili“ už v minulém roce.

Vztahy Ruské federace s osmadvacítkou ochladly kvůli ukrajinské krizi a následné anexi Krymu. O tom, že Rusko začalo podporovat převaděčský byznys na svém území, se dříve spíše spekulovalo. Už v říjnu 2015 ale zmínil ministr obrany Martin Stropnický (ANO) informace od svého maďarského kolegy, že Rusové na Balkáně převáželi uprchlíky k hranicím s EU.

V Rusku existují firmy na převádění uprchlíků

V Rusku uprchlíci azyl dostanou jen zřídkakdy, cestu přes své území jim ale federace umožňuje. Migranty láká proto, že je bezpečnější než plavba přes Středozemní moře, připomínají Hospodářské noviny. Přestože je delší, je také levnější.

Deník cituje bývalého náměstka ruské Federální migrační služby Vjačeslava Postavnina, podle kterého existují přímo firmy specializované na převádění uprchlíků skrz Rusko. „Zařizují pracovní nebo studijní víza do Ruské federace. Jakmile se cizinci tímto způsobem dostanou do naší země, tak jim tyto firmy pomáhají dostat se na hranici,“ citují Hospodářské noviny Postavnina.