Zdravotnictví je stále více závislé na lékařích z ciziny, varuje komora

Česká lékařská komora varuje, že kvůli masovým odchodům lékařů jsou české nemocnice závislé na práci lékařů–cizinců. Podle dat z minulého roku jich v Česku pracuje 2557, z toho nejvíce Slováků, Ukrajinců a Rusů. Loni přijalo zdravotnictví 1363 lékařů, z čehož bylo 963 zaměstnanců s českou státní příslusnoští, cizinců byly čtyři stovky.

V roce 2003 pracovalo v Česku podle starších dat komory 829 lékařů s cizí státní příslušností, v roce 2011 už 2631. Prezident České lékařské komory Milan Kubek upozornil mimo jiné na stárnutí lékařské populace. Klesá také počet soukromých a mladých lékařů. Dle jeho slov investuje země do zdravotnictví nejméně z celé Evropské unie.

Milan Kubek o nedostatku lékařů (zdroj: ČT24)

„Každý rok promuje v Česku v průměru tisíc nových lékařů. Loni z nich 209 odešlo do zahraničí,“ uvedl MIlan Kubek. „Tohle téma by se mělo stát tématem krajských voleb. Personální obsazení nemocnic v regionech se rozpadá a čím větší nedostatek personálu, tím větší je tendence přijímat kohokoli.“

Odborníci rovněž upozorňují, že dlouhodobě klesají počty absolventů medicíny, mezi lety 1985 a 2014 klesl ve všeobecném lékařství počet absolventů medicíny ze 1461 na 982. Dalších 491 absolventů byli anglicky mluvící cizinci, kteří do českého zdravotnictví nenastupují.

Školy přijmou ke studiu jen malou část uchazečů

 O studium medicíny přitom je vysoký zájem. V roce 2014 se ke studiu přihlásilo 14 156 lidí, lékařské fakulty přijaly jen 2293. S absolventy však lékařská komora eviduje nárůst žen, které ze všech absolventů tvoří 70  procent. 

Prezident lékařské komory Milan Kubek uvedl, že některé nemocnice jsou v katastrofálním personálním stavu, špatná situace je zejména u dětských pediatrů. Zdůraznil, že lékaři odchází do zahraničí, sestry mimo obor a zdravotnictví volá o pomoc. 

„Říkáme politikům, že je nejvyšší čas zatáhnout za záchrannou brzdu. Do zdravotnictví musejí přijít peníze v řádu desítek miliard korun. Řešením nejenom pro zdravotnictví je přijetí eura a srovnání příjmové a cenové hladiny s Německem. Pokud se tak nestane, ti nejschopnější odejdou,“ varoval Kubek.

Odchody lékařů do ciziny (zdroj: ČT24)

Lékařská komora varovala, že už není schopna garantovat kvalitní a dostupnou zdravotní péči, jak jí to ukládá zákon. Vyzvala vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Měl by obsahovat pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce a zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok, aby z českého zdravotnictví neodcházeli. Komora žádá rovněž zjednodušení specializačního vzdělávání lékařů.