Diplom z kyberbezpečnosti: Školy začínají vychovávat experty na počítačovou bezpečnost

Vysoké školy vychovávají experty na kyberbezpečnost (zdroj: ČT24)

Od začátku roku se s kybernetickými útoky setkalo už 85 procent firem. Na základě Akčního plánu Národní strategie kybernetické bezpečnosti proto vysoké školy otvírají obory zaměřené právě na internetovou bezpečnost. Jednou z prvních je i Vysoká škola báňská, která v prvním ročníku přijme do tohoto oboru až 100 studentů.

Dvouletý magisterský obor škola pojmenovala jako Informační a komunikační bezpečnost a nastoupit by do něj měli bakaláři z oboru IT, kteří si budou moci vybírat ze 48 předmětů. „Hlavní myšlenkou je, aby se studenti naučili zásadám počítačové bezpečnosti a aby pochopili principy počítačových útoků a to, jak se jim bránit,“ dodává garant oboru Ivan Zelinka.

Dosud byla kybernetická bezpečnost vyučována na Vysoké škole báňské pouze v rámci jednoho předmětu. Velmi záhy se ale ukázalo, že takový rozsah zdaleka nestačí, a vedení školy tak vytvořilo samostatný obor.

Studenti se budou učit, co to je počítačový virus – jak funguje, jakou má strukturu, jak se proti tomu dá bránit, jakým způsobem přemýšlí hacker, jaké techniky používá pro útok, jakým způsobem analyzovat systém na jeho slabá a místa a jak tato místa záplatovat a ochránit.
Ivan Zelinka
garant oboru Informační a komunikační bezpečnost

Takto vystudovaní experti budou podle Zelinky uplatnitelní v podstatě v jakékoliv firmě, která pracuje s osobními daty. A protože jsou IT experti na bezpečnost v současné době třetím nejžádanějším povoláním v zemi, nebudou mít problém práci najít.

Hackerům se nedá vyhnout

„I já jsem byl před lety napaden hackery z Rumunska,“ říká Zelinka s tím, že se fenoménu hackerských útoků v podstatě nedá vyhnout. A právě proto by měli být lidé v počítačovém prostředí opatrní, doplňuje expert na kyberbezpečnost Vladimír Lazecký.

„Základním problémem je, že běžný uživatel nechápe principy funkčnosti internetu nebo elektronických služeb. Proto se někdy chová naivně,“ uvádí Lazecký. A dodává vlastní zkušenost z praxe – manažer jedné společnosti měl velmi výkonný notebook a doma ho půjčoval synovi na hraní her, ten si stáhl aplikaci a druhý den byl z notebooku veden útok na celou síť. Škoda se pak vyšplhala na desítky milionů korun.