Výkonný ředitel OKD: Společnost zatím nerozhodla o uzavření žádného dolu

Vláda se během dění ve společnosti OKD snaží zajistit zodpovědné řešení v zájmu občanů a zaměstnanců. Těžařským odborům to v dopise sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hlavním opatřením jsou podle něj ohlášené kroky ministerstva průmyslu a obchodu, které mají snížit negativní dopady související s očekávaným útlumem těžby černého uhlí v Moravskoslezském kraji. Jak ale odborářům na jejich sjezdu řekl výkonný ředitel OKD, společnost zatím nerozhodla o definitivním uzavření žádného dolu.

Série opatření ministerstva průmyslu, na které odkázal Sobotka, by měla pomoci se vznikem nových pracovních míst v kraji. Vzniknout by mohla například v Mošnově, kde společnosti Hyundai Mobis staví továrnu na výrobu světlometů. Podle premiéra by v ní mělo být k dispozici až 900 nových míst. „Prvních 150 zaměstnanců by měla (firma) přijmout už v tomto roce,“ upozornil Sobotka v dopise, se kterým odboráře na sjezdu svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu seznámil předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) pak má připravit projekty na podporu lidí ohrožených nezaměstnaností, které pomohou nejméně 600 stávajících zaměstnanců OKD. Propuštění horníci by například měli tři roky dostávat každý měsíc mimořádný příspěvek. V závislosti na odpracované době by měl činit až 8000 korun.

Brífink po jednání hornických odborů (zdroj: ČT24)

Na sjezdu Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu ale vystoupil i výkonný ředitel OKD Antonín Klimša a řekl, že zatím společnost o uzavření žádného dolu nerozhodla.

Nebylo rozhodnuto o jakémkoliv definitivním, nenávratném uzavření jakéhokoliv dolu OKD a nebude tak učiněno, dokud nebudou jasné rozpočty a vyrovnaná bilance hospodaření společnosti pro další období.
Antonín Klimša
Ředitel OKD

Před nedávnem sice Klimša  v rozhovoru pro týdeník Horník uvedl, že firma chce těžbu v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku ukončit na konci letošního roku, podle projevu před odboráři ale bude OKD čekat, „dokud nebudou jasné rozpočty a vyrovnaná bilance hospodaření společnosti pro další období“. Podle něj se vedení OKD snaží připravit „modely, které umožňují vyvážené hospodaření pro příští období“.

Předák odborové konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na sjezdu řekl, že nejlepší variantou řešení by bylo, pokud by vlastníci firmu oddlužili. Vidí pak „prostor“ i pro jednání vlády o případné další pomoci. „S takovým návrhem ale nikdo nepřišel,“ uvedl Středula. Očekává, že majitelé „se seriózním návrhem“ přijdou.

Výkonný ředitel OKD: Společnost zatím nerozhodla o uzavření žádného dolu (zdroj: ČT24)

OKD patří společnosti New World Resources (NWR), kterou nyní vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Sdružuje tři nadnárodní investiční společnosti, dosavadní věřitele firmy. Společnost NWR naopak opustil Zdeněk Bakala. Na NRW totiž převedla všechny své akcie společnost CERCL Mining, která Bakalovi z poloviny patří.

  • Firma zaměstnává přes 10 tisíc kmenových zaměstnanců a asi 3 tisíce lidí z dodavatelských firem.
  • Propouštění hrozí aktuálně v dolech Paskov, Darkov a Lazy. Dohromady jde o více než 5 tisíc pracovních míst.
  • Technická likvidace dolů by podle odborů stála asi 6 miliard korun, odstupné pro všechny zaměstnance asi 4 miliardy.