Světový den ledvin - příležitost zajít na preventivní vyšetření

Preventivní vyšetření ledvin (zdroj: ČT24)

Preventivní vyšetření ledvin nabídne ve čtvrtek většina českých i slovenských nefrologických ambulancí a dialyzačních středisek. Dorazit může každý dospělý - zdarma a bez objednání. Chorobami ledvin trpí deset až dvanáct procent populace - v péči lékařů je ale jenom část z nich.

Lékaři upozorňují, že mnozí pacienti přicházejí až ve chvíli, kdy jim už nic jiného nezbývá. Ledviny totiž nemocné mnohdy nebolí a člověk může ztratit většinu jejich funkce, aniž by to poznal. 

Ledviny přitom znamenají život: odstraňují odpadní látky a nadbytečnou tekutinu, pomáhají usměrňovat krevní tlak. Prevence by proto měla být základem, zvláště u lidí s rizikovými faktory.  

Mezi rizikové faktory patří za prvé věk nad 50 let. Za druhé přítomnost dalších chronických onemocnění jako třeba cukrovky. Za třetí přítomnost onemocnění srdce nebo vysoký krevní tlak a konečně je to přítomnost onemocnění ledvin v rodinné anamnéze.
Ivan Rychlík
předseda České nefrologické společnosti, primář Dialyzačního střediska Praha 10 – Královské Vinohrady

 Právě takoví lidé by měli být sledovaní svým praktickým lékařem. Svůj stav ale můžou ve čtvrtek zkonzultovat ve specializovaných ambulancích. Lékaři případně poradí, kam na další vyšetření. Pokud ta potvrdí nevratné poškození ledvin, nezbývá, než zahájit dialýzu.

Problémy s ledvinami se nemusí týkat jenom dospělých. Opatrní by měli být i rodiče malých dětí - banální infekce močových cest může přestoupit až do ledvin. Projevuje se vysokými teplotami bez dalších příznaků - dítě při ní nekašle ani nesmrká.

Například u Anny se v osmi měsících prudce zvýšily horečky a až po řadě vyšetření se rodina dozvěděla, že dítě má vrozený reflux ledvin - při něm se moč vrací z měchýře zpátky do orgánů. Právě vrozené vady jsou rizikovým faktorem pro infekce močových cest.

Ale choroby ledvin u dětí můžou mít řadu dalších příznaků. Mohou být velmi nespecifické, například nechutenství, ztráta aktivity dítěte, bolesti hlavy, případně pomočování, i když už dříve dítě čistotu udržovalo. Stejně jako jiné choroby se mohou projevit i opožděním růstu. Při podezření na onemocnění ledvin by se rodiče měli poradit s pediatrem.

Transplantace ledvin v Motole

 Novou ledvinu už dostalo v motolském pediatrickém centru přes 270 dětí a dospívajících. Jako jediní v Česku zde transplantují ledviny dětem a dorostu. Na čekací listině jsou děti preferovány, ročně se transplantují ledviny maximálně u 15 dětí, což při výskytu selhání ledvin v této věkové skupině je dostačující, řekl profesor Jan Janda z pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol.

Děti s chronickým selháním ledvin mají v Česku podobné léčebné možnosti jako dospělí. Dialýzu podstupují ve třech dialyzačních střediscích, v Praze-Motole, Brně-Černých Polích a Ostravě. Už při nástupu na dialýzu se u všech, na rozdíl od dospělých, počítá s tím, že budou co nejdříve transplantovány. Snaha je transplantovat u dětí i bez předchozí dialýzy, většinou jsou v tom případě dárci ledviny jejich rodiče.

Vydáno pod