Pelikán je rok ve funkci. Podle opozice ministerstvo důležité věci zanedbává

Robert Pelikán zhodnotil svůj první rok ve funkci (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) označil za největší úspěchy prvního roku, který strávil ve funkci, zvýšení zaměstnanosti vězňů, přísnější dohled nad exekutory i insolvenčními správci a také připravil podmínky pro zefektivnění činnosti soudů. Bývalý ministr Pavel Blažek (ODS) však tvrdí, že důležitější je, že ministerstvo nepřipravilo nic z toho, k čemu se vláda zavázala.

Když Robert Pelikán nastupoval do funkce, dozníval boj mezi ministerstvem a soudci o platy a současně úřad čelil kritice kvůli připravovanému zákonu o státním zastupitelství.  Oba spory jsou minulostí, ale ministr považuje za své hlavní úspěchy jiné věci.

Dohled nad exekutory: Pro ministra priorita, pro opozici maličkost

Na první místa řadí zpřísnění dohledu nad exekutory či insolvenčními správci. Výsledkem je zdvojnásobení výtek k exekutorům oproti roku 2013. Kárných žalob sice zůstává stejně, ale to se má změnit. „Kárné žaloby se budou více rozjíždět letos,“ řekl ministr. Ve sněmovně je také nová úprava insolvencí.

Bývalý ministr spravedlnosti a nynější opoziční poslanec Pavel Blažek ale označil podobná opatření za maličkosti. Důležitější podle něj je, co ministerstvo neučinilo. „Proti novele zákona o insolvencích nemám vůbec nic. Ale jsou to drobnůstky, které sem chodí jenom proto, aby se nemohlo říci, že se neděje nic,“ uvedl Pavel Blažek.

Upozornil, že řadu priorit v oblasti spravedlnosti si vláda stanovila sama, ale nesplnila je. „Například nový občanský soudní řád, nová úprava trestního řízení a další věci v žádném případě nebudou splněny,“ upozornil bývalý ministr. „Z nejpodstatnějších věcí, o které šlo, není vůbec nic. To znamená, vypadalo to hezky, ale – jak říká Oldřich Nový ve Světácích – potřeba jsou ti, kteří o tom nic nevědí,“ dodal.

Pavel Blažek: Ve sněmovně není z nejpodstatnějších věcí vůbec nic (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti ale také přiznal některé problémy. Zákon o státním zastupitelství a elektronické náramky pro vězně označil za věci, které trvají déle, než by chtěl.

Pracuje o 700 vězňů více, Pelikán je spokojen

Pro úřadujícího ministra je kromě exekucí či insolvencí klíčová vězeňská reforma. Upozornil, že se daří zvyšovat zaměstnanost vězňů. Zatímco loni jich pracovalo 5369, nyní je reálně zaměstnáno 6041 vězňů z celkových zhruba 20 tisíc.

„Je to jenom začátek. Je 88 nových smluv o spolupráci se zaměstnavateli, 80 společností se zapojilo do procesu. Počítáme, že dojde k výraznému náběhu. Projekty vždy začínají pilotním projektem, kde se začíná s malou skupinou a pokud se to osvědčí, tak se to potom rozšiřuje,“ uvedl Robert Pelikán.

Pavel Blažek Pelikánovu snahu pochválil, ale poznamenal, že nelze očekávat, že by začali pracovat všichni vězni. „Chválím pana ministra, že se o to aktivně stará s podnikateli, jenomže také nevyřeší vše. Jsme vázáni mezinárodními smlouvami, které zakazují – když to zjednoduším – nucené práce. Když někteří vězni pracovat nechtějí, tak se problém vyřešit nedá,“ řekl Blažek.

Soudy mají být rychlejší, podmínky ministerstvo vytvořilo

Robert Pelikán je přesvědčen, že se mu podaří zrychlit a zefektivnit činnost soudů, k čemuž má přispět jejich posílení. Ministerstvo navýšilo počet míst pro právní asistenty o 300, na soudy celkem přišlo 460 nových zaměstnanců. Postupné vyrovnávání délky řízení u všech soudů si ministerstvo slibuje od takzvaného matematického modelu rozdělování nových soudců, který zohledňuje mimo jiné nedokončené případy či počet věcí připadajících na jednoho soudce.

Robert Pelikán je ministrem spravedlnosti od loňského 12. března. Vystřídal Helenu Válkovou (ANO), která rezignovala k 1. březnu. Pelikán ale nebyl na ministerstvu spravedlnosti novou tváří. Přišel na úřad již v létě 2014 jako nový první náměstek, když se ministryně Válková rozhádala se svojí původní náměstkyní Hanou Marvanovou.