IKEM provedl unikátní operaci, transplantoval játra pacientce s obrácenými orgány

Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny provedli unikátní zákrok. Osmapadesátileté pacientce se zrcadlově uloženými orgány hrudníku a dutiny břišní transplantovali játra.

Technicky náročná operace, která pacientce zachránila život a odehrála se před šesti týdny, trvala přes deset hodin. Pacientka Alena Dargajová odešla z nemocnice domů necelé dva týdny po operaci. 

Anomálii má jeden člověk z 10 tisíc

O vzácné anomálii, tedy že srdce a žaludek má vpravo a játra vlevo, věděla žena od dětství. Žádné komplikace jí to nepůsobilo, protože do roku 2005 byla zdravá. Pak u ní lékaři zjistili hepatitidu C.

„Léčba nezabírala, postupně se můj stav zhoršoval. Jaterní testy byly čím dál horší, až mi lékaři sdělili, že mám cirhózu. Loni v létě mi pak našli v játrech více než dva centimetry velký karcinom. V tu chvíli jsem věděla, že je zle,“ uvedla Dargajová.

  • Na světě se podle dostupných statistik rodí se zrcadlově uloženými orgány jeden člověk z 10 tisíc, někteří mají opačně uložené jen některé orgány. 
  • Transplantace jater byla dosud na celém světě provedena 90 lidem s touto anomálií. 
  • Jen ve 12 případech šlo o dospělého pacienta - devět dostalo celá játra od zemřelého dárce, tři část jater od žijícího dárce, v jednom případě šlo o levý lalok jater.

Přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk nejprve pacientce odstranil játra zasažená nádorem. Pak přikročil k samotné transplantaci. „Musel jsem vymyslet, jak játra upravit, abych je mohl uložit na levou stranu. Nakonec jsem se rozhodl játra od zemřelého dárce pomocí metody redukce upravit do požadovaného tvaru a velikosti a poté jsem tento štěp po směru hodinových ručiček otočil o 90 stupňů, abych mohl napojit cévy a žlučovod,“ popsal průběh operace.

IKEM provedl unikátní transplantaci jater (zdroj: ČT24)