Zima byla nadprůměrně teplá. Silničáři ušetří, ale stromy to nešetří

Události ČT: Teplá zima ušetřila silničářům, ale mohla poškodit stromy (zdroj: ČT24)

Česko zažilo druhou nejteplejší zimu od roku 1961. Vyplývá to z dat meteorologů, kteří zimu uzavírají už ke konci února. Zima tak ale skončila i pro jiné, na Lipně už například začala plavební sezona, a to se skoro dvouměsíčním předstihem. Díky teplé zimě pak uspořili silničáři, kterým ve skladech zůstalo zhruba o čtvrtinu posypové soli více. Mírné počasí ovšem ohrožuje zemědělskou úrodu i lesní porosty.

Vůbec nejteplejší den zimy nastal 22. února. V Dyjákovicích na Jižní Moravě naměřili přes osmnáct stupňů. Naopak nejchladněji bylo přesně o měsíc dřív, když na Rokytské slati naměřili minus 35,3 stupně.

Teplotní rekordy zimy 2015/2016
Zdroj: ČT24

Uplynulá zima byla celkově jednou z nejteplejších. Vyšší teploty byly pouze před devíti lety. Samotný prosinec byl ale loni nejteplejší za celé půlstoletí - průměrná teplota byla 3,7 stupně Celsia. To, jak probíhala zima 2015/2016, ale odpovídá dlouhodobému trendu. „Klimatologové se shodují na tom, že zimy budou čím dál teplejší,“ upozornila meteoroložka ČT Alena Zárybnická.

Stromy dřív kvetou, mohou se ale také poškodit

Přírodu to snadno vyvede z rovnováhy. Rozkvétající stromy lze teď pozorovat s měsíčním předstihem. „Začnou kvést ještě v době, kdy nevylétnou hmyzí opylovači, kteří jsou potřební k tomu, aby rostlina vytvořila plody,“ upozornil fenolog hydrometeorologického ústavu David Reitschläger.

Plně rozkvetlá jíva
Zdroj: ČT24

Teplá zima může ale stromy také poškodit. „Už dva roky za sebou nebyla pořádná zima, a přestože borovice mají hluboké kořeny, tak ztrácejí jehličí,“ zmínil ředitel Správy městských lesů Benátek nad Jizerou Karel Bendl. Poničenou borovici musí lesníci pokácet. Vypěstovat novou přitom trvá i devadesát let.

V teple se pak daří i škůdcům, jako je kůrovec. „Protože je smrk oslabený, nemůže se dostatečně bránit. Dochází k přemnožení škůdce a napadení ostatních stromů,“ uvedl Bendl.

Jiný typ škůdce pak trápí zemědělce. Po přemnožených myších zůstávají na polích lysá místa. Zemědělec Václav Hrabě odhaduje, že na jeho polích zničí přes dvacet procent rostlin. Dlouhodobé sucho alespoň vykompenzovaly únorové deště i sněhová kalamita ze začátku března. Srážkově tak byla zima průměrná.

Na Lipně mohli vyplout mnohem dříve

Plavební sezona už odstartovala na Lipně, sezonu zahájili i vodáci, kteří využili aktuálního zvýšeného odtoku z lipenské přehrady. V minulosti začínal prám převážející auta přes Lipno sezonu v dubnu, letos ho spustili na vodu hned po výměně motoru.

Události ČT: Na Lipně už s předstihem začíná plavební sezona (zdroj: ČT24)

Při první ranní plavbě sice ještě musí místy prorážet milimetrovou vrstvu ledu, ale ocelový kýl si s tím poradí. Místostarosta Horní Plané František Kundrát (SOM) potvrzuje, že zájem je veliký. „Jezdí turisté na Hochficht, pohybuje se to kolem čtyřiceti až padesáti jízd denně,“ přiblížil. Dřív také vypluje velké výletní plavidlo, plán počítá s Velikonocemi.

Podle převozníků bude patřit letošní sezona k rekordním. Pokud totiž počasí dovolí, poplují po hladině až do prosince, tedy nepřetržitě deset měsíců.

Vydáno pod