Praha má po čtvrtstoletí přímé vlakové spojení s Trenčínem

Česko má nové přímé vlakové spojení se Slovenskem (zdroj: ČT24)

Česko má nové přímé vlakové spojení na Slovensko. Společnost Arriva vypravila v sobotu vlak z Prahy do Trenčína. Přímé spojení mezi oběma městy se obnovilo bezmála po čtvrtstoletí. V pohraničí navíc vlak křižuje historickou trať z roku 1888.

Dopravci se touto linkou snaží nacházet alternativy k přeplněnému železničnímu koridoru Praha–Ostrava, který je na hraně své kapacity. „Všichni se zatím zaměřují jen na hlavní trať, kdežto my s touto motorovou jednotkou můžeme využít potenciál Uherského Brodu a Uherského Hradiště,“ uvedl ředitel Arriva vlaky Daniel Adamka.

Na koridoru jde o jediný vlak, který nepohání elektřina. U hranic se Slovenskem totiž jiná volba než naftový motor není. Trať od Starého Města až do Vlárského průsmyku není elektrifikovaná. Čtyři sta kilometrů mezi Prahou a Trenčínem přesto nový spoj překoná za pět hodin.

Společnost Arriva vlaky, patřící do skupiny Arriva, jež je ovládaná německou Deutsche Bahn, má v Česku pouze jeden vlak. V pracovní dny začal jezdit mezi Prahou a Benešovem. Do Trenčína jezdí jen o víkendech. 

Z Prahy na Slovensko nyní jezdí vlaky každé dvě hodiny. Osmnáct spojů zajišťují České dráhy, další nabízejí už tři soukromí dopravci.

Vydáno pod