Hradní kostel Všech svatých dostala církev po vzájemné dohodě

Kostel Všech svatých na Pražském hradě, který církev získala nad rámec loňského memoranda, jí byl vydán na základě „vzájemné dohody“. Uvedl to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle memoranda o majetkovém vyrovnání měla církev získat na Hradě pouze Jiřský klášter a Nové proboštství, zatímco kostel Všech svatých měla jen užívat k liturgickým účelům.

Kostel Všech svatých na Pražském hradě
Zdroj: www.katedralasvatehovita.cz

„Jde o výsledek vzájemné dohody. Pražský hrad je nejen centrem české státnosti, ale stává se i centrem duchovním. V době relativizace hodnot jde o významný krok,“ řekl mluvčí. Zástupci Správy Pražského hradu a církve podepsali v pátek za přítomnosti arcibiskupa Dominika Duky a prezidenta Miloše Zemana dohody o majetkovém vyrovnání.

Kostel Všech svatých získá podle dohody Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském, a to včetně pozemku a movitého vybavení. Metropolitní kapitula získá budovu Nového proboštství a Náboženská matice klášter svatého Jiří.

Nové proboštství a Jiřský klášter
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Církev se podle dohody vzdala nároků na dalších sedm hradních nemovitostí, která Správě Pražského hradu umožní jejich opravu a provoz. Zároveň se zavázala do pěti let opravit objekty, které získala.

V Jiřském klášteře bude muzeum

Nové proboštství bude v budoucnu využíváno jako sídlo metropolitní kapituly, kapituly Všech svatých a metropolitního soudu. Jiřský klášter by měl být sídlem arcidiecézního muzea se stálou expozicí věnovanou duchovním dějinám českého národa a prostorem pro dočasné výstavy sakrálního umění.

O využití kostela Všech svatých, který už před několika lety opravovala správa Hradu, ale Duka ani Zeman nemluvili.

Kostel přiléhá ke starému Královskému paláci a přímo navazuje na Vladislavský sál. Na místě románské palácové kaple stejného zasvěcení ho vystavěl Petr Parléř. Kostel byl podle starých pramenů nádherně vyzdoben po vzoru pařížské Sainte Chapelle. Po požáru v roce 1541 z něj ale zbyly jen obvodové zdi.

Při obnově byl kostel prodloužen až k průčelí Vladislavského sálu a při dalších úpravách s ním byl spojen portálem. Jednolodní, převážně renesanční stavba se dvěma kaplemi, je vybavená barokním mobiliářem, presbytář chrámu je gotický.

Hlavnímu baroknímu oltáři dominuje obraz Všech svatých od Václava Vavřince Reinera z roku 1732. V kostele jsou od roku 1588 uloženy ostatky sv. Prokopa, jehož životu je věnovaný i obrazový cyklus na stěnách. V kostele jsou i barokní varhany zřejmě z roku 1790.

Kostel Všech svatých na Pražském hradě
Zdroj: www.katedralasvatehovita.cz