Babiš pochybuje o fungování koalice. Mýto i kvízomaty prý byly „podraz“

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) kritizoval fungování koalice, jeho hnutí prý čelí ze strany ČSSD i KDU-ČSL podrazům. Pře se vede o kvízomaty, proti nimž chce zasáhnout premiér Sobotka; Babiš tvrdí, že totéž neúspěšně navrhoval již dříve. Kontroverze budí i odkládaný tendr na mýto, za který ministra dopravy Dana Ťoka kritizují lidovci. Podle šéfa státní kasy přitom pávě jejich zástupce stál na počátku všech problémů.

„Začínám přemýšlet, jestli tato koalice může fungovat dál. Od našich koaličních partnerů jsou to neuvěřitelné podrazy,“ prohlásil s tím, že až dosud fungovala koalice standardně. „Teď ale navrhuje různé návrhy zákonů s opozicí proti mně. A my (ministerstvo financí) jsme
nyní za pitomce, i když rok a půl bojujeme proti kvízomatům.“ 

Sobotka kritiku vicepremiéra odmítl, má za to, že vicepremiér odvádí pozornost od problémů svých ministrů. Podle lidovců je z výroků Babiše vidět, že se blíží krajské a senátní volby.

Spor se Sobotkou: Kdo tady bojuje s kvízomaty?

Kvízomaty hru o peníze kombinují s jednoduchými vědomostními otázkami a ve městech, která omezila hazard, často nahradily běžné výherní přístroje. Státu se jejich počty nedaří snižovat – a nyní představují jeden z aktuálních koaličních střetů.

Předseda vlády poznamenal, že při potírání hazardu by policie a ministerstvo financí měly spolupracovat podobně, jako je tomu v případě daňových úniků, kde se vyplatilo založení společného týmu, takzvané „daňové kobry“.

U Babiše chtěl získat podporu pro „rychlou“ novelu loterijního zákona, která na bujení herních strojů udeřila ještě dřív, než (zřejmě) příští rok vejde v platnost trojice nových zákonů upravujících loterijní hry. Nyní je posuzuje sněmovna.

Babiš ovšem cestu rychlé novely odmítl s tím, že než by prošla legislativním procesem, vejde v platnost zmíněná trojice zákonů – a výhrady vznesl i k návrhu speciálního útvaru. Vymyslel ho prý on. „Jsem rád, že se pan premiér probudil a jde bojovat proti kvízomatům. Já proti nim bojuji už rok a půl,“ prohlásil.

Babiš: Začínám přemýšlet, jestli koalice může fungovat dál (zdroj: ČT24)

„O kvízomatech jsem mu psal 6. ledna dopis, ve kterém žádám o vytvoření specializované skupiny, jejímž cílem je integrovaný boj proti nelegálnímu provozování loterií a jiných podobných her,“ dodal s tím, že problematika kvízomatů se týká především ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva vnitra. „Takže ať si pan premiér udělá pořádek se svými ministry,“ dodal.

Spor s Bělobrádkem: Kdo může za mýto?

Roztržku vyvolal i odložený tendr na dálniční mýto, který má na starosti ministr dopravy z Babišova ANO Dan Ťok. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek kritizoval Ťoka kvůli pomalému řešení situace kolem mýta. Babiš nyní připomíná, že nevýhodnou smlouvu s firmou Kapsch, která řešení blokuje, uzavřel lidovec Milan Šimonovský v době, kdy byl ministrem financí Sobotka (premiérem Jiří Paroubek).

„Oni podepsali nevýhodnou smlouvu. Nechápu, proč jsme to dnes neschválili,“ prohlásil po jednání kabinetu a naznačil, že materiál k mýtu vláda neschválila, protože zároveň neprojednala tendr na leteckou záchrannou službu. „Jakou to má souvislost s vrtulníky, nechápu,“ uvedl doslova.

Schvalování tendru na leteckou záchrannou službu vláda v pondělí neprojednávala, protože nedorazil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který má dovolenou. Kvůli jarním prázdninám chyběli na jednání vlády i další ministři. 

„Místo snahy o odvádění pozornosti by se měl Andrej Babiš raději zamyslet nad fungováním ministerstva dopravy pod vedením ANO,“ uvedl v reakci předseda vlády Sobotka. „Materiál, který dnes na vládu předložil ministr (dopravy Dan) Ťok, měl řadu nedostatků, musí být dopracován a vláda se k němu vrátí za týden.“

Obdobně hovořil i místořpedseda lidovců Jan Bartošek: „Pan ministr financí nedělá nic jiného, než že vrtí psem, protože se mu nedaří a ministerstva, která drží hnutí ANO, nemají výsledky. Buď za to může opozice, nebo koalice, nebo úředníci, ale hnutí ANO musí zůstat čisté.“

Babiš kontra Bartošek: Podrazili koaliční partneři ANO? (zdroj: ČT24)