Chovanec: Policista, který odmítl pomoci pracovníkům rozhlasu, by se měl přihlásit

Policisté při demonstracích odpůrců a zastánců migrace v Praze 6. února nepochybila, shrnul přezkoumání ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj šlo o největší demonstraci v Praze za posledních deset let, kdy se při různých akcí v centru Prahy pohybovalo v součtu přes 10 tisíc osob.

„Výsledek je zjevný a jednoznačný. My jsme tam žádné zásadní excesy ze strany policie nenašli,“ shrnul Chovanec. Policejní prezident Tomáš Tuhý doplnil, že kontrola prezídia neshledala pochybení ani policistů při bezpečnostních opatřeních, ani jejich velitelů.

Postup policistů během demonstrace prověřovala takzvaně trojstupňová kontrola, tedy revizní přezkum provedlo jak pražské krajské ředitelství, tak policejní prezídium i ministerstvo vnitra. Vycházeli jak z veřejných, tak policejních podkladů. „Nasazeno bylo na osm akcí více než tisíc policistů. Je to nový fenomén, z kterého se policie musí učit, ale není důvod někoho trestat a říkat, že policie selhala,“ prohlásil Chovanec.

Při incidentu s maskovanými výtržníky udělali prý policisté maximum

Ke kritizovanému incidentu v Thunovské ulici, kdy maskovaní výtržníci napadli průvod levicových aktivistů, uvedl, že policisté na místě udělali maximum - oddělili oba tábory od sebe a agresory zatlačili pryč. Šéf pražské krajské policie Miloš Trojánek k tomu dodal, že pořádkové jednotky musely na místo doběhnout, protože kvůli davům nemohly do Thunovské ulice dojet služebními vozy.

Celý incident prý tehdy přítomní policisté vyřešili za necelých pět minut. Devatenáct útočníků se podle Tuhého již podařilo identifikovat. Policie se zabývá tím, zda nespáchali trestný čin výtržnictví, přestupek proti veřejnému pořádku nebo případně porušili shromažďovací zákon.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který kritzoval postup policie bezprostředně po demonstracích, nebyla identifikace útočníků nijak složitá. „To, že policie většinu výtržníků identifikovala, není žádný veliký úspěch. To už druhý den udělal nějaký anarchistický server a stačilo si to tam přečíst,“ prohlásil Pelikán.

Podle něj stále zůstává nezodpovězenou otázkou, proč s jedním z hlavních proudů demonstrantů šlo pouze osm policistů v běžných uniformách a proč proti maskovaným výtržníkům nezasáhli.

Podle mě je třeba, aby policie řekla, že tento konkrétní moment se jí úplně nepodařil, a zamyslela se nad tím, co musí udělat jinak, aby se to příště nestalo.
Robert Pelikán

Pokud někdo z policistů odmítl pomoct pracovníkům Českého rozhlasu, měl by se přihlásit

„Co se týká přenosového vozu Českého rozhlasu, to je věc, která mě velmi mrzí,“ řekl Chovanec. Český rozhlas žádal o prošetření údajného napadení přenosového vozu. Redaktoři rozhlasové stanice tvrdí, že policisté nereagovali na jejich žádost o pomoc. Najít policistu, na jehož nečinnost si novináři stěžovali, se podle Chovance nepodařilo.

Ministr vnitra ale podobné jednání policejních pracovníků odsoudil. „Chci jednoznačně říct, že takové praktiky u policie nemají své místo,“ prohlásil a vyzval dotyčného, aby se dobrovolně přihlásil a očistil tak jméno sboru.