Neviditelní chodci na silnicích zůstávají, i když jim to zákon zakazuje

Studio 6: U Hněvotína nebyla vidět polovina chodců (zdroj: ČT24)

Rozpačité výsledky zatím má povinné nošení reflexních prvků na oděvu při chůzi po silnici. Chodci musí mít reflexní doplňky mimo obec, kontroly, které se na ně zaměřily, však ukázaly, že řada lidí pravidlo platné od soboty zatím ignoruje. Pokuty však zatím policisté nerozdávají.

Na silnici u Hněvotína na Olomoucku kontrolovali policisté první pracovní ráno, kdy povinnost nosit reflexní prvky platí, asi 50 chodců. Ti šli pěšky na šestou do práce do nedaleké průmyslové zóny. Asi polovina chodců nebyla vidět.

Podle olomouckého krajského koordinátora BESIP Miroslava Charouze se přitom situace průběžně zlepšuje a v posledních letech přibylo lidí, kteří se snaží, aby je řidiči včas spatřili. Špatně viditelným chodcům totiž nehrozí pouze pokuta, ale především zranění, či dokonce smrt. „Počítejme, že řidič jede osmdesát, devadesát, což je limit. Ujede za vteřinu dvacet metrů. Pokud je reakční doba zhruba dvě vteřiny, má 50 metrů na to, aby reagoval,“ přiblížil. Při použití reflexního pásku je chodec vidět na 100 až 150 metrů, při příznivých podmínkách i na 200 metrů.

Lepší viditelnost chodců
Zdroj: Dopravně informační portál

Policejní koordnitáorka Marta Vlachová uvedla, že zatím nikdo z „neviditelných“ chodců nedostal pokutu. Na místě jim přitom hrozí až dvoutisícová sankce, ve správním řízení ještě o 500 korun vyšší. „Akce je preventivní, abychom upozornili chodce na tuto povinnost. Zároveň jim rozdáváme reflexní pásky,“ upřesnila.

Reflexní pásky podobné těm, které policisté rozdávají, jsou snadno dostupné. „Jsou běžně k sehnání v hypermarketech, cykloprodejnách a jiných prodejnách s technickým zařízením,“ upozornila Marta Vlachová. Stojí 30 až 40 korun.

Miroslav Charouz doporučil, aby chodci používali pásky i tam, kde jim to zákon nenařizuje – totiž v obcích, pokud jdou po silnici, která není dostatečně osvětlená. „Pokud by se lidé drželi litery zákona, budou si reflexní prvky nasazovat až za cedulí obce. To je špatně,“ podotkl.

Povinné používání reflexních prvků při chůzi mimo obec za snížené viditelnosti zavedla novela zákona o pozemních komunikacích. Kromě viditelnosti chodců upravuje také provoz osobních samohybných vozítek, jako je Segway, a zavádí povinnost očistit auto od ledu či sněhu tak, aby nebránil ve výhledu.