Mikrobiologové v Ostravě vyvíjejí test na virus zika. Pozitivní vzorek získají z myší

Pracovníci Zdravotního ústavu v Ostravě vyvíjejí potvrzovací test, který by spolehlivě prokázal virus zika. Mají k dispozici test německé firmy, který je ale zatím určen jen pro výzkumné účely a je potřeba ho potvrdit. Infekce šířená komáry, která způsobuje nedostatečný vývin mozku u novorozeňat, se zatím vyskytuje hlavně v Jižní a Střední Americe, první případy se objevily i v Evropě.

Zdravotní ústav Ostrava využívá k vyšetření protilátek na virus zika test německé komerční firmy, která ho jako první na světě uvedla na trh. „Menší problém ovšem je, že je určen zatím pouze pro výzkumné účely. Výsledky by měl proto potvrdit další test,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro výzkum arbovirů Zdravotního ústavu Ostrava Hana Zelená.

Živý virus z Madridu se musí namnožit

Právě na tom ústav pracuje. K dispozici má živý virus zika. „Poskytla nám ho jedna laboratoř v Madridu. Začali jsme ho množit, protože jsme získali jen malé množství. Abychom mohli dělat testy, musíme ho mít více,“ vysvětlila Zelená.

Mikrobiologové v Ostravě vyvíjejí potvrzovací test na virus zika

Virus se podle ní množí dobře. „Potřebovali bychom však pozitivní vzorek od člověka, na kterém bychom mohli ověřit, že test opravdu funguje. Ten ale nemáme. Chceme ho proto získat tím, že nakazíme myši,“ líčila Zelená.

Pozitivní vzorek nahradí protilátky nakažené myši

Nakažená myš začne tvořit protilátky, které jako pozitivní vzorek poslouží. Tento proces je však zdlouhavý a potrvá několik týdnů. Zelená odhaduje, že v průběhu března by potvrzovací test mohl být hotov.

Šíření viru zika po světě
Zdroj: Reuters

I když infekce zika se zatím vyskytuje převážně v Jižní a Střední Americe a v Karibiku, první případy byly zaznamenány i ve Velké Británii, Dánsku či Slovinsku. Nárůst se očekává v letních měsících.

Hrozí, že v létě se horečka rozšíří v Evropě

„Existuje velká obava, že počet případů horečky zika v Evropě bude stoupat. Týká se to pobřeží Středozemního moře ve Španělsku, Francii, Itálii, ohrožena může být i chorvatská Dalmácie,“ uvedl ostravský epidemiolog Rastislav Maďar.

Mladé ženy by si měly před cestou do zemí, kde by se mohla nákaza vyskytovat, udělat těhotenský test a důsledně používat repelent proti komárům. Zika způsobuje nedostatečný vývin mozku u novorozeňat. Nejčastějšími příznaky jsou horečka, vyrážka, bolest kloubů a zánět spojivek.