Ústavní soud zamítl Pitrovu stížnost v kauze daňových úniků

Ústavní soud začátkem února odmítl stížnost podnikatele Tomáše Pitra, kterou si podal proti verdiktu v kauze daňových úniků z roku 1994. Obžaloba Pitra společně s podnikatelem Miroslavem Provodem vinila, že stát připravili o třiadvacet milionů, justice ho v roce 2013 poslala na čtyři roky do vězení, část si odpykal ve vazbě, později dosáhl přeměny zbytku trestu na podmínku.

Obžaloba v kauze daňových úniků tvrdila, že se Pitr s podnikatelem Miroslavem Provodem jako zástupci obchodní společnosti Centrum dopustili v roce 1994 zkrácení daně pomocí fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost. Údajně tak připravili stát o 23,4 milionu korun.

Před soudem kvůli tomu poprvé stanuli už v roce 2004, o devět let později Pitra pražský vrchní soud odsoudil ke čtyřem letům a v únoru 2014 ho podmíněně propustili.

Pitr byl totiž už dříve pravomocně odsouzen ke tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik; v roce 2007 utekl ze země, tři roky nato ho policie zadržela ve švýcarském Svatém Mořici a strávil přes dva roky ve vazbě a následně ve vězení.

Podmínku dostal proto, že si odseděl více než polovinu svého souhrnného čtyřletého trestu. V dubnu 2015 podal ústavní stížnost, protože trval na své nevině.

Spolu s Pitrem trestný čin podle obžaloby spáchal také další podnikatel Miroslav Provod. Do případu zasáhla novoroční prezidentská amnestie, kvůli které už Provodovi nelze uložit trest. Muž však trval na projednání věci, shodně jako Pitr totiž vinu popírá. Pitra amnestie nezahrnula kvůli tomu, že se skrýval v cizině.