Kurdové otevřeli v Evropě své zastoupení - jako sídlo si vybrali Prahu

Šéf pražské kanceláře: Český a kurdský národ mají hodně společného (zdroj: ČT24)

Syrští Kurdové si otevřeli v Evropě svou první kancelář a vybrali si pro ni Prahu. Neoficiální zastoupení má pro kurdské milice YPG zajišťovat politickou, materiální, ale i vojenskou pomoc. Kancelář zastupuje jednotky, které úspěšně bojují na severu Sýrie proti Islámskému státu a frontě an-Nusrá. Kvůli bezpečnostním důvodům ale zatím své sídlo v Praze tají.

Česko si Kurdové vybrali nejen kvůli výhodné poloze ve středu Evropy. „Český a kurdský národ mají hodně společného, historicky máme stejnou zkušenost,“ uvedl vedoucí kanceláře kurdských milicí YPG Šeruan Hassan.

V čele pražské kanceláře není Šeruan Haasan náhodou. Je vystudovaný diplomat a má nizozemský i syrský pas. Posledních 20 let pracoval v Nizozemsku. Syrští Kurdové můžou podle něj ulevit evropským zemím tím, že zastaví uprchlickou krizi. „Když nám pomůžete, budeme moct bránit místní lidi. A ti pak nebudou odcházet do Evropy. Syřané i Kurdové zůstanou ve své vlasti, kam patří.“

Válka, kterou vedeme proti Islámskému státu a frontě an-Nusrá, to není jenom naše válka, ale válka celého civilizovaného světa.
Šeruan Hassan
vedoucí kanceláře kurdských milicí YPG

Hlavním pomocníkem syrských Kurdů v české metropoli je bývalý příslušník skupiny speciálních operací Vojenské policie Lumír Němec. „Snažíme se navázat kontakty s politickými stranami a vůbec s vlivnými lidmi, kteří by mohli kurdskému lidu jakýmkoli způsobem pomoci,“ vysvětluje své angažmá.

Loni na podzim už dokonce trénoval bojovníky přímo v syrském Kurdistánu. Do válkou rozvrácené země se chystá znovu letos na jaře. „Většinou jsou to dobrovolníci, kteří velmi úspěšně bojovali na frontě. Ale potřebují prostě získat organizaci, potřebují nějaké taktické zásady,“ dodává Lumír Němec.

V Česku mají mít své zastoupení i ženské kurdské jednotky. Jejich zájmy tu má hájit přímo jedna z polních velitelek Imán Al Darviš.

YPG jsou ozbrojenou složkou kurdské Strany demokratické unie (PYD) a v boji s ozbrojenci z hnutí Islámský stát je podporuje Rusko i Spojené státy. Ankara ale stranu považuje za teroristickou organizaci. Turecko v neděli už druhý den ostřelovalo pozice kurdských milicí na severu Sýrie a zabilo dva její bojovníky, což kritizoval i režim v Damašku.

Česko podporuje Kurdy v boji proti Islámskému státu také pomocí dodávek zbraní. Do Iráku už dříve poslalo tamní vládě i Kurdům miliony nábojů do samopalů a kulometů nebo tisíce granátů a střel do pancéřovek. A dodávky mají pokračovat – Česko pošle do Iráku zbraně a munici v hodnotě 21,5 milionu, zásilka má obsahovat 6600 samopalů vzor 58 a 7,2 milionu nábojů. Dalších téměř sedm milionů nábojů dostane také Jordánsko.