Moravské hory zasype sníh, bude i hodně foukat

Až do středečního rána bude hlavně ve východní části Česka silný vítr, ve vyšších polohách může v nárazech dosáhnout až 125 kilometrů v hodině. V oblasti Beskyd, Javorníků a Bílých Karpat budou dešťové srážky přecházet ve sněhové, napadnout by tam mohlo až 40 centimetrů. Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování platí pro polohy od tisíce metrů nad mořem od úterního poledne v krajích Pardubickém, Královéhradeckém, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském. Pro polohy do 600 metrů nad mořem je výstraha platná od 18:00 v krajích Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském. Sněžit má hlavně ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

V Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách a Beskydech může odpoledne vítr dosahovat rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu. Od úterního večera ve středních a nižších polohách východní Moravy a ve Slezsku mohou být poryvy o rychlosti 70 až 90 kilometrů v hodině.

Lidé by měli zabezpečit veškeré předměty venku, včetně stavebních jeřábů, a na horách by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.