Prezident Zeman si u veřejnosti oproti minulému roku polepšil

Veřejnost hodnotí prezidenta Miloše Zemana výrazně lépe než minulý rok. Nejvíce lidé oceňují jeho kontakt s občany, nejhůře dopadl prezident v hodnocení toho, jak dbá o vážnost a důstojnost svého úřadu. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Lidé na prezidentovi Miloši Zemanovi nejvíce oceňují, že je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. V lednovém průzkumu za to hlavu státu kladně hodnotilo sedmdesát procent lidí, zatímco loni jich bylo 53 procent. Lidé si také cení toho, jak hlava státu ovlivňuje vnitropolitický život nebo reprezentuje zemi v zahraničí. Prezident je vnímán veřejností výrazně pozitivněji než loni ve všech měřených oblastech. 

Dvě třetiny lidí (68 procent) pozitivně vnímají to, jak prezident plní funkce svěřené ústavou. Před rokem ho přitom v této oblasti hodnotilo pozitivně 53 procent lidí. Třem pětinám občanů (59 procent) se líbí, jak prezident ovlivňuje vnitropolitický život. V loňském průzkumu lidí s tímto názorem bylo o pětinu méně.

Příznivce má prezident mezi voliči ČSSD a KSČM

Nadpoloviční většina lidí také oceňuje prezidenta za reprezentaci Česka v zahraničí (52 procent) a za to, že působí jako autorita u občanů (51 procent). Před rokem to naopak většina hodnotila u prezidenta negativně. Nejhůře dopadl prezident v hodnocení toho, jak dbá o vážnost a důstojnost svého úřadu. V tomto ohledu jsou ale podíly dobrého a špatného hodnocení téměř vyrovnané, zatímco před rokem ho za to oceňovala jen čtvrtina lidí.

V porovnání s působením jeho předchůdce Václava Klause v prezidentském úřadě hodnotí občané výrazně pozitivněji Zemanův kontakt s občany a znalost jejich problémů. To lidé v případě Klause hodnotili zdaleka nejhůře. Zemanovo hodnocení naopak za Klausovým pokulhává v reprezentaci země v zahraničí a důstojnosti úřadu.

Prezidenta Zemana hodnotí výrazně lépe voliči ČSSD a KSČM, kritičtější jsou naopak sympatizanti pravice. Ve všech oblastech hodnotí působení Zemana lépe důchodci a lidé nad šedesát let. Podle místa bydliště jsou pozitivní odpovědi častější v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, kritičtější jsou naopak v Praze a Jihočeském kraji.

Zeman je důvěryhodnější než Babiš

Podle CVVM lidé z vrcholných českých politiků nejvíce věřili prezidentu Zemanovi, který v žebříčku předstihl ministra financí Andreje Babiše (ANO). Důvěra v prezidenta přitom vzrostla oproti minulému průzkumu o deset procentních bodů. V lednu mu věřilo 56 procent respondentů. Babiš skončil druhý s odstupem pěti procent.

Větší důvěru u občanů má prezident i v porovnání s vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zatímco Zemanovi vyjádřilo podporu 59 procent lidí, vládě více věří 44 procent. Nejdůvěryhodnější ústavní institucí pro občany zůstávají starostové a obecní zastupitelstva, která dlouhodobě kladně hodnotí přes šedesát procent veřejnosti.