Pět let se soudy přou, zda spáchal vraždu, policie ho nyní obvinila z přípravy další

Soud poslal do vazby muže, který již tři roky čeká na konečný verdikt v případu, kdy je obžalován z vraždy svého otce a manželky. Zatím poslední rozsudek byl sice osvobozující, nyní však musí do vazební věznice kvůli obvinění, že připravoval další vraždu.

Krajský soud a Vrchní soud v Olomouci si od roku 2011 posílají Pavla Nárožného. Krajský soud ho třikrát zprostil obžaloby z vraždy otce a jeho manželky, nadřízený soud mu případ dvakrát vrátil a nyní vrchní soud znovu rozhoduje po třetím osvobozujícím verdiktu, který vyřkl krajský soud. Do hry ale vstoupilo nové obvinění. Policisté začali muže stíhat pro přípravu další vraždy a okresní soud ho poslal do vazby.

„Pan Nárožný byl vzat do vazby. Důvod byl ten, že měl připravovat vraždu určité osoby, o koho se jednalo, se v této chvíli nemohu vyjadřovat. (…) Obviněný to popírá,“ řekl státní zástupce Karel Studený.

V novém případu jde o dědické řízení o rodinný dům po Nárožného otci. Podle Karla Studeného soud shledal všechny tři vazební důvody. Těmi jsou podle trestního řádu obava, že obviněný uprchne, že bude ovlivňovat svědky, nebo že bude trestnou činnost opakovat, popř. vykoná připravovaný čin. 

Původní obvinění Pavla Nárožného se týkalo domnělé smrti jeho otce, který syna vydědil, a otcovy manželky. V roce 2009 zmizeli a jejich těla dosud nebyla nalezena. Z krevních stop nalezených v jejich domě však znalci odvodili, že utrpěli taková zranění, že je nemohli přežít. Předseda přerovského soudu Jan Novák, který manžele prohlásil za mrtvé, již dříve uvedl, že „trestní soudy skutečně došly k tomu, že k vraždě došlo“. Zůstává však otázka, kdo ji spáchal.

Osvobozující rozsudky olomouckého krajského soudu souvisely především se způsobem získávání důkazů. Při posledním projednání uvedl soudce Vladimír Hendrych, že většina z nich byla zajištěna nezákonně. Opíral se o tehdejší rozhodnutí Nejvyššího soudu týkající se zajištění důkazů na místě činu. Případ čeká od loňského března na rozhodnutí vrchního soudu.

Vydáno pod