Muž, který vyhrožoval sněmovně i zoo bombami, skončí zřejmě v léčebně

Policie odloží vyšetřování prosincové bombové hrozby v Poslanecké sněmovně. České televizi to sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan. Pro podezřelého však policisté navrhnou ústavní léčbu. Třicetiletý muž po nahlášení bomby ve sněmovně vyhrožoval ještě náložemi, které měly být v pražské zoologické zahradě nebo na curyšském letišti.

Muže, který podle kriminalistů ohlásil uložení výbušniny ve sněmovně, policie zadržela záhy poté, ale nakonec ho neobviní. „V tomto případu již disponujeme závěry znaleckého posudku z oboru psychiatrie, na jejichž základě bude případ odložena a u zadrženého budeme navrhovat ústavní léčbu,“ sdělil mluvčí Hulan.

Anonymní bombová hrozba v prosinci 2015 narušila provoz v okolí Poslanecké sněmovny, nikoli však tehdy probíhající jednání poslanců. Později anonym, který se zaštiťoval Islámským státem, také nahlásil bombu v kleci s makaky v pražské zoo. Areál kvůli tomu musel na několik hodin zavřít. Kromě toho nahlásil anonym bomby na třech místech ve švýcarském Curychu včetně letiště.

Policisté zjistili, že obě měl na svědomí třicetiletý česky hovořící muž, kterého zadrželi u nádraží Veleslavín. K výhrůžkám se přiznal, hrozilo mu obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy. Nicméně lékař u zadrženého muže okamžitě nařídil hospitalizaci v psychiatrickém zařízení.

Policie loni odhalila víc než polovinu bombových anonymů

Policie loni šetřila 214 výhrůžek bombovým útokem, za kterými stál anonym. Do konce roku stihla objasnit 120 případů, které kvalifikovala jako trestný čin šíření poplašné zprávy. 68 pachatelů odešlo loni od soudu s trestem.

„Pyrotechnická služba Policie ČR v roce 2015 realizovala celkem 166 výjezdů k nálezům podezřelých předmětů a nástražných výbušných systémů, dále k 32 případům anonymních oznámení a k 1720 případům nálezů munice a výbušnin. Počet případů oznámených nálezů podezřelých předmětů vzrostl především po teroristických útocích v Paříži na podzim,“ sdělil ČT Jozef Bocán z Policejního prezidia.

Anonymní oznámení, která se nezakládají na pravdě, policie následně kvalifikuje jako trestný čin poplašné zprávy. Pachateli pak hrozí trest až pět let odnětí svobody. V případě výhružek za stavu ohrožení státu nebo vážného ohrožení života a zdraví lidí až osm let. 

  • 2014
    Počet případů šíření poplašné zprávy: 247
    Počet odsouzených: 72
  • 2015
    Počet případů šíření poplašné zprávy: 214
    Počet odsouzených: 68