Brabec: Prolomení limitů není povinnost, ale jen jedna z možností

Richard Brabec v Interview ČT24: Bylo by pokrytecké hlasovat proti prolomení na Bílině (zdroj: ČT24)

Před koncem mandátu současné vlády se těžba uhlí na Mostecku nepřiblíží k hranici limitů, nedojde ani na otevření nového uranového dolu a těžba zlata bude tabu. V Interview ČT24 o tom ujistil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Současně však hájil svoji podporu prolomení limitů v dole Bílina. Podle ministra jde o to, aby v budoucnu bylo dost uhlí pro teplárny.

Vláda jednala o návrhu, aby součástí surovinové koncepce byla i možnost vyvlastňovat ve prospěch těžby. Jednání skončilo bezvýsledně, premiér dal najevo, že odpověď nechá až na příští vládu. Ministr životního prostředí ale uvedl, že prolomení limitů na lomu ČSA, které by za určitých okolností mohlo vést k bourání či úvahám o vyvlastňování, nejspíše vůbec nenastane.

„Jsem přesvědčen, že uhlí za limity nebude potřeba. Aby něco ospravedlnilo tak zásadní věc jako bourání lidských sídel, připravit stovky lidí o domovy, to by muselo být něco dramatického. To znamená, že by byla dramaticky ohrožena energetická bezpečnost ČR,“ řekl v Interview ČT24 Richard Brabec.

Uhlí z Bíliny není pro elektrárny, ale pro teplárny, hájí se Brabec

Ministr životního prostředí přitom nedávno čelil kritice za své hlasování o prolomení limitů na lomu Bílina. Nyní se brání, že tak učinil proto, že tam je situace jiná. Nesouvisí to přitom jenom s bouráním. „To uhlí (z lomu Bílina) velmi pravděpodobně bude potřeba pro malospotřebitele a pro teplárny. Uhlí z dolu ČSA za limity by bylo potřeba pro elektrárny,“ srovnal.

Zdůraznil však, že za oblast vyznačenou limity se těžba na Bílině dostane až po roce 2030 a možná by tam proniknout vůbec nemusela. Ministr tedy vládní rozhodnutí vnímá spíše jako možnost o těžbě za limity uvažovat a eventuálně připravovat povolení, než jasné rozhodnutí se do ní skutečně pustit. Hlasování proti prolomení limitů by však byl považoval za pokrytecké.

Mládek si dovede představit těžbu zlata, Brabec ne

Kromě těžby uhlí se ale vláda zabývá také otázkami, které se týkají těžby jiných surovin. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dokonce nedávno v rozhovoru pro ČTK řekl, že považuje za přijatelnou i těžbu zlata a dalších kovů. „Dovedu si představit, že v některých lokalitách bude obnovena. Platí ale předpoklad, že se to bude ekonomicky rentovat,“ uvedl.

To však Richard Brabec odmítl. „Tato vláda má ve svém programovém prohlášení jasný závazek, že nedopustí průzkum ani těžbu zlata,“ upozornil. Kdyby navíc kterákoli budoucí vláda měla k těžbě zlata jiný přístup, musela by se podle ministra životního prostředí přenést přes požadavky, které souvisejí s posudkem EIA. Navíc podle Brabce případná těžba zlata v Česku nesplní ani základní podmínku ministra Mládka, protože nebude nerentabilní.

Uranový důl Rožná na snímku z roku 2011
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Podobně smýšlí i o uranu, ačkoli vláda před dvěma lety otevřela cestu, která by mohla vést k těžbě v ložisku Brzkov po vytěžení ložiska Rožná. Richard Brabec však pochybuje, že těžba uranu v Česku skutečně bude pokračovat. Podobně jako v případě zlata je těžké představit si, že by se těžba uranu vyplatila. Jako palivo v tuzemských jaderných elektrárnách by se stejně neuplatnil, protože Česko kupuje již kompletní palivové články.

Podobně jako v případě zlata Richard Brabec vyloučil, že v budoucnu těžba uranu mohla probíhat loužením jako kdysi ve Stráži pod Ralskem. Tam se k těžbě využívala kyselina sírová a další chemikálie vpouštěné do země. Vznikla tak ekologická zátěž, kterou tvůrci metody zřejmě neočekávali a se kterou se oblast potýká i nyní, dvacet let po ukončení těžby.