Ministr trvá na tom, aby se soud zabýval exšéfem kladenské Poldi Stehlíkem

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona a domáhá se toho, aby se tuzemská justice zabývala obžalobou na někdejšího šéfa kladenských oceláren Vladimíra Stehlíka. Žalobci ho viní z milionových úniků, soud ale obžalobu vrátil k došetření, protože zemřel znalec, který zpracoval klíčový znalecký posudek.

Policie Stehlíka obvinila už v roce 1996, čtyři měsíce strávil se svým synem Markem ve vazbě. Podle policie i obžaloby neodvedli 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Kladli jim za vinu také to, že poskytovali své firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů korun.

Stehlíkovi žádný trest nehrozí, na jeho případ se vztahuje Klausova amnestie z roku 2013. On sám však trval na projednání věci. Kvůli smrti znalce pražský krajský soud v březnu 2014 vrátil obžalobu státnímu zástupci k došetření. Podle soudu je nutné zpracovat nový znalecký posudek.

„Vzhledem k tomu, že obhajoba vždy napadala znalecký posudek, jeho doplňky i výpovědi znalce, je zřejmé, že je vyloučeno provedení tohoto důkazu u hlavního líčení,“ uvedl tenkrát soud. S jeho pohledem se ztotožnil také Vrchní soud v Praze.  Proti tomu se ale nyní staví ministr spravedlnosti.

Pelikánova rada: Využijte starý posudek

„Nelze souhlasit s opět pouze obecně formulovanými výhradami soudů k rozsahu objasnění trestní věci, jimiž vágně zpochybňují možnost, aby trestní věc obviněného byla projednána a rozhodnuta před soudem,“ píše ve stížnosti ministr Pelikán.

Podle Pelikána není nutné zpracovat nový znalecký posudek. Soud se totiž zabýval totožným případem s Markem Stehlíkem, synem Vladimíra Stehlíka, a Lubošem Pejpou, bývalým ekonomickým náměstkem Poldi Kladno. Všichni tři byli původně obžalování ze stejné věci, ale kvůli špatnému zdravotnímu stavu bylo trestní stíhání Vladimíra Stehlíka dočasně přerušeno, a případ se tak rozdělil na dvě větve.

Podle Pelikána je možné použít znalecký posudek právě z tohoto případu. Zpracovat nový by stejně nebylo možné, protože již není k dispozici účetnictví firmy z devadesátých let. „Státním zástupcem byl soudu označen důkaz, jímž by mohl být případně chybějící znalecký posudek nahrazen, což by opět nebylo spojeno ani s výraznými obtížemi při opatřování důkazu ani by takový postup neměl negativní dopad na rychlost trestního řízení před soudem,“ píše ve stížnosti ministr.

Také případ Marko Stehlíka nakonec nevedl k rozsudku – v roce 2013 ho ukončila amnestie prezidenta republiky. Ještě dříve zemřel další obviněný Pejpa.