Rath chce od žalobce 88 tisíc a omluvu za "ukryté stamiliony"

Částku 88 tisíc a omluvu, která bude na serveru Lidovky.cz zveřejněna po dobu jednoho měsíce – takové odškodnění chce David Rath po státním zástupci Petru Jirátovi za údajně nepravdivé informace. Bývalého hejtmana pobouřil Jirátův rozhovor pro Lidovky.cz v červenci 2015.

Bývalý poslanec a hejtman Středočeského kraje požaduje částku ve výši 88 tisíc korun, kterou mu má Jirát zaplatit do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku. Vyplývá to z informací, které získala ČT od mluvčí pražského obvodního soudu Aleny Novotné.

Omluvit se mu má za vyjádření, která uvedl v rozhovoru s titulkem „Žalobce otevřeně: Rath má někde ulité stamiliony“ zveřejněném 25. července loňského roku. Jirát například uvedl, že Rath ukryl údajně až stovky milionů do zahraničí. V případné omluvě má zaznít,  že tato tvrzení nejsou pravdivá.

Rathův advokát Adam Černý v předžalobní výzvě, z níž citoval server Česká justice, namítal, že rozšířením takových informací vystavil státní zástupce Ratha a jeho rodinu možným kriminálním útokům. Od Jiráta bývalý poslanec očekával omluvu, kterou ale nedostal, a na Jiráta podal žalobu na ochranu osobnosti.

David Rath
Zdroj: Roman Vondrouš

Rathoví hrozí 8,5 roku vězení

Bývalého hejtmana Středočeského kraje a exposlance za ČSSD Davida Ratha poslal soud v červenci 2015 na 8,5 roku do vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním zakázek ve Středočeském kraji. Státu má také propadnout jeho majetek ve výši zhruba 20 milionů korun. Rozhodnutí je ale nepravomocné – odvolal se jak obžalovaný Rath, tak státní zástupce Petr Jirát. Ten pro něj chce přísnější tresty ohledně zabavení majetku a zákazu činnosti.

Ratha přistihla policie v květnu 2012 při odchodu z domu manželů Kottových s údajným úplatkem sedm milionů korun za zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad.

  • Krajský soud v Praze poslal bývalého hejtmana Davida Ratha do vězení na osm let a šest měsíců. Vedle nepodmíněného trestu také soud Rathovi uložil peněžitý trest převyšující 20 milionů korun. Spolu s Lucií Novanskou ho uznal vinným z korupce a ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Podle Ratha šlo o exemplární divadlo, které se spravedlností nemá nic společného. Státní zástupce Petr Jirát ho vinil z podílu na ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v době, kdy byl hejtmanem. Tendry financované zčásti Evropskou unií měly prý předem vybraného vítěze, což provázela podle obžaloby korupce. Policie Ratha zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.