V Ostravě už testují krevní vzorky na vir zika, brzy by ho mohli odhalit i zpětně

Laboratoř v Ostravě umožňuje také testování na virus zika (zdroj: ČT24)

V Česku dosud nebyl odhalen případ nakažení virem zika. Testy na infekci mají podle návrhu ministra zdravotnictví provádět laboratoře v Praze, Ústí nad Labem a Ostravě, kde už první vzorky prověřovali. Zatím dokážou hlavně určit z krve přítomnost viru, brzy by ale také mohli zpětně z protilátek určit, zda člověk infekci prodělal už dřív. Případy onemocnění virem zika zaznamenalo více než dvacet pět zemí světa a Světová zdravotnická organizace kvůli němu vyhlásila stav nouze.

„V současné době jsme schopni odhalit onemocnění pouze v tom případě, že u pacienta zrovna probíhá, to znamená, že má v krvi virus přítomen. Za běžných okolností to trvá okolo pěti až sedmi dní,“ přiblížila vedoucí ostravské Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená. V krvi dokážou detekovat virovou RNA. „Vyšetřili jsme tímto způsobem dva vzorky, oba negativní,“ sdělila. Kromě přímého zjištění v krvi se má virus ještě jeden až dva týdny vylučovat močí. „I v této době bychom byli ještě schopni infekci u pacienta prokázat,“ dodala.

Hlavní riziko je pro těhotné ženy, protože je velké podezření, že způsobuje vývojové vady u plodu, především poškození mozku.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

Poznamenává, že jakmile infekce odezní, člověk je zdráv a s největší pravděpodobností má imunitu, takže by neměl znovu onemocnět. Vir i podle Světové zdravotnické organizace nevyvolává klinicky vážné stavy. Zásadní je, jestli je skutečně navázán na mikrocefalii, vývojovou poruchou, která předčasně ukončuje růst mozku, což tak dopadá na těhotné.

Detailní snímek viru zika
Zdroj: Reuters

Na ověření protilátek zatím nemají prostředky

Později už každopádně nelze virus zika zjistit z krve, ale je možné ho prokázat pouze detekcí specifických protilátek a v tom je zatím problém. „Na to zatím nemáme k dispozici žádnou metodiku,“ uvedla vedoucí ostravské laboratoře. Na trhu se ale podle ní objevují první komerční soupravy, které dokážou zaznamenat protilátky. Vzhledem k tomu, jaký je z viru celosvětový fenomén, je o soupravy velký zájem, což ztěžuje jejich dostupnost.

„Objednací lhůty jsou dlouhé,“ doplnila Zelená. Naštěstí mají od dodavatele přislíbeno, že přibližně na konci příštího týdne přijdou první soupravy, takže by v následujícím týdnu měli být schopni diagnostiku začít provádět. 

Výsledek může být nejednoznačný

„Máme uložených dalších zhruba deset vzorků, které čekají na diagnostiku protilátek, o niž je významně větší zájem, protože například těhotné ženy, které se vrátily z dotčených oblastí, potřebují vědět, jestli infekci v minulosti prodělaly,“ uvedla. Ani s tímhle vybavením ale nebude odhalení zkušenosti s virem zika úplně jednoduché.

Interpretaci výsledků ztěžuje to, že zika patří do skupiny flavivirů, kde velmi často dochází ke zkříženým reakcím. „Když člověk nebyl očkovaný a prodělal například klíšťovou encefalitidu nebo žlutou zimnici či prodělal horečku dengue, tak je poměrně vysoká pravděpodobnost, že test bude dávat zkřížené reakce. Potom to může být falešně pozitivní a zbytečně se ženy budou děsit,“ upozornila Zelená.

Pracovníkům laboratoře by tak pomohlo, kdyby měli k dispozici živý virus zika, aby mohli provádět potvrzovací test. Intenzivně vyjednávají se zahraničními laboratořemi, aby virus kvůli ověřování získali. Vyjednávání však šéfka ostravské laboratoře označuje za obtížné. Jak ale vědí ze zkušenosti s ostatními flaviviry, člověk mnohdy získává celoživotní imunitu, takže by měli být zpětně schopni zjistit vlastně kdykoli, že člověk infekci prodělal.

Němeček: Hlavní riziko je pro těhotné ženy (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vládě předložil zprávu o připravenosti České republiky na hrozbu nákazy virem zika. Testování v laboratořích v Praze, Ústí nad Labem a Ostravě je toho součástí. Podle zprávy nicméně nebude nutné při podezření na nákazu aktivovat systém pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí.

  • Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. WHO navíc varuje, že se virus možná přenáší i pohlavním stykem. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení ziky,“ uvedla organizace v prohlášení.
  • Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní.
  • Virus ale způsobuje rovněž to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.
  • Nemoc se rychle šíří od května 2015. Dosud nejvíce případů viru, přes jeden milion, ohlásila Brazílie. WHO oznámila, že by se virus mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a do Asie. Kvůli viru platí celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole.