Stále častěji padá jméno Agrofert. Kam až sahají stíny kauzy Oleo Chemical?

Reportéři ČT: Stíny nad Oleo Chemical (2.2.2016) (zdroj: ČT24)

Společnost Oleo Chemical zřejmě přes karibskou společnost Cokeville Assets zaplatila „monackému rentiérovi“ Ivo Rittigovi 20 milionů korun za nejasné konzultace. Taková je linka kauzy Oleo Chemichal, kterou nyní řeší soud. Nejasností je ale kolem této české firmy na biopaliva mnohem víc. Chtěl Agrofert nynějšího ministra financí Oleo převzít? Jakou roli sehrála Radmila Kleslová a existuje spojení mezi vyšetřovatelem kauzy a Agrofertem? Dění kolem Oleo Chemical zmapoval v Reportérech ČT Michael Fiala.

„Rozhodli jsme se vybudovat fabriku na výrobu biopaliv, to se nám podařilo,“ začíná Michal Urbánek příběh jménem Oleo Chemical. Společnost založil tento ekonom společně s elektroinženýrem Kamilem Jirounkem před dvanácti lety. Oba ale nyní sedí na lavici obžalovaných a hrozí jim až desetileté vězení.

Tito muži totiž podle policie tunelovali svou firmu, a to ve spolupráci s jedním z takzvaných kmotrů ODS Ivem Rittigem. Oleo dodávalo palivo pražskému Dopravnímu podniku, současně přitom ale posílalo peníze karibské firmě s neprůhledným pozadím jménem Cokeville Assets. Za tou měl stát právě Rittig, rovněž obžalovaný, a za údajné poradenství inkasovat od Olea celkem 20 milionů korun. Podle obžaloby ale Cokeville Assets české firmě na biopaliva žádné poradenské služby neposkytovala.

Obžalování v kauze Oleo Chemical (zleva) - Michal Urbánek, Kamil Jirounek (zakladatelé Oleo Chemical), Radomír Kučera (provozní šéf Oleo Chemical), Peter Kmeť (jednatel Cokeville Assets)
Zdroj: ČTK

„Tohle beru jako velice úsměvnou věc, kdy jsem tady ve své podstatě kvůli firmě, kde jsem v životě nebyl, s nikým jsem si nevolal, ani nevím, co ta firma znamená,“ tvrdí Rittig.

Není biopalivo jako biopalivo

První spojitosti se společností Agrofert současného ministra financí Andreje Babiše (ANO) je potřeba hledat v červnu 2009. Tehdy totiž dostal tuzemský trh s biopalivy významný zásah. V Poslanecké sněmovně navrhl sociální demokrat Miloslav Soušek změnu zákona o spotřebních daních právě na biopaliva.

Návrh to byl zásadní v tom, že rozhodl, na jaký typ bude platit osvobození od spotřební daně. Existují totiž biopaliva první generace (vyráběná z řepky) a pak ty druhé a dalších generací (vyráběná například z odpadních živočišných tuků). Na řepku se specializuje Agrofert a na ekologicky šetrnější biopaliva druhé generace zase Oleo Chemical. A sněmovna nakonec odhlasovala slevu pro řepku. 

„Prostě není náhodou, že asistentkou onoho pana poslance byla paní doktorka Kleslová. A pan poslanec sám bezelstně přiznal, že mu onen pozměňující návrh připravila,“ říká tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). A že se na tomto návrhu skutečně podílela Babišova blízká spolupracovnice Radmila Klesová, potvrzuje sám Soušek, zároveň ale dodává, že s Agrofertem rozhodně v kontaktu nebyl. Sama Kleslová ale Hospodářským novinám řekla, že se na změně zákona nepodílela.

Výrazné zlevnění biopaliv z řepky znamenalo pro Oleo Chemical velký zásah. „My jsme touto zákonnou změnou ve prospěch řepkového oleje přišli asi o šedesát až sedmdesát procent trhu – získal ho převážně Andrej Babiš. Agrofert,“ říká Jirounek.

Koupit, nebo nekoupit?

Na jaře 2011 pak příběh pokračoval. Jediné, co je na sto procent jasné, je to, že Agrofert tehdy požádal Oleo o podklady pro due diligence – tedy pro ekonomickou prověrku firmy před jejím nákupem. Oleo ale odmítlo. Pak se výpovědi rozcházejí. Oleo totiž tvrdí, že zájem o nákup projevil samotný Agrofert. Ten ale říká, že s prodejem firmy přišlo Oleo Chemical.

V roce 2011 proběhly ze strany majitelů Oleo Chemical intenzivní snahy o prodej této společnosti. Majitelé Oleo Chemical sami oslovili Agrofert Holding jako potenciálního kupce… V tomto případě žádné předání podkladů pro due diligence od Oleo Chemical neproběhlo a ze strany Agrofertu byla tedy tímto celá záležitost uzavřena.
Karel Hanzelka
mluvčí Agrofertu

Jen o několik měsíců později pak přichází zásadní událost. V prosincových Otázkách Václava Moravce prohlásil bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák, který vystupoval za Nadační fond proti korupci, že se na pražském Dopravním podniku přiživuje karibská firma – Cokeville Assets, která inkasuje peníze od firem, kterým zařídí zakázky pro Dopravní podnik, třeba na tisk jízdenek. A smlouvu má uzavřenou i s Oleo Chemical.

Po tomto Randákově upozornění se celou věcí začala zabývat policie a za nedlouho přišlo obvinění. Je důležité upozornit i na to, že byl Randák svého času v poměrně úzkém spojení s Babišem. „Já jsem se nikdy netajil, že jsem se s Andrejem Babišem celkem pravidelně vídal v období zhruba 2008 až 2011. A od té doby jsem s Andrejem Babišem přerušil veškeré kontakty,“ říká Randák.

Detektiv Foglar ve spojení s Agrofertem

Majitelé Oleo Chemical upozorňují na další věc, která jim přijde v jejich případě jako problematická. Vyšetřování kauzy se účastnil detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Marek Foglar. Tento detektiv byl ale podle zjištění investigativního novináře Janka Kroupy dlouhodobě v kontaktu s Andrejem Babišem a jeho Agrofertem.

„Vím, že Marku Foglarovi nabídli místo v Agrofertu. Sám Foglar potvrdil, že mu to místo opravdu nabídli, takže ten vztah byl relativně blízký,“ říká Kroupa s tím, že detektivovi údajně nenabízel místo sám Babiš, ale někdo jiný ze společnosti. Ani Agrofert, ani Babiš se k tomu ČT nevyjádřili, ale ministr už před časem řekl pro Echo24.cz, že se s detektivem neznal ani nestýkal.

A pak přišli investoři z Ravaku

U údajných 20 milionů pro Rittiga ale kauza Oleo Chemical nekončí. V roce 2008 totiž do společnosti investovali čtyři podnikatelé z příbramské firmy Ravak. „Skupina Ravak půjčila skupině Oleo Chemical nebo poskytla na provozním financování prakticky jednu miliardu korun,“ uvedl právní zástupce Ravaku Matin Sup.

Příbramská společnost Ravak
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Časem Ravak usoudil, že dvojice majitelů vede Oleo Chemical nezodpovědně a začali se o své peníze bát. Před čtyřmi roky se pak pokusili dostat Oleo do insolvence, soud ale jejich návrh odmítl.

Dnes se Urbánek a Jirounek s Ravakem navzájem soudí. Příbramská firma chce od Olea už zmíněnou miliardu korun, jeho zakladatelé od nich naopak žádají miliardy dvě. Tvrdí, že to je škoda, kterou jim Ravak způsobil neoprávněnou insolvencí.

Vedle toho čelí Kamil Jirounek kvůli půjčkám od Ravaku i dvěma trestním soudům. Loni v září mu pražský městský soud vyměřil pět let. Podle rozsudku si totiž Kamil Jirounek od partnerů z Ravaku půjčil 160 milionů korun – a přitom je podvedl. „Na místě jsem se proti rozsudku odvolal a předpokládám, že vrchní soud věc vrátí zpátky k novému dokazování,“ řekl Jirounek. 

Nicméně nejsledovanější soud v kauze Oleo Chemical pokračuje – a s ním i spekulace o pozadí případu.

Reportéři ČT je publicistický pořad, který mapuje aktuální politické i společenské kauzy. Vysílá se pravidelně každé pondělí od 21:30 na ČT1. 

Reportéři ČT
Zdroj: ČT24