Afghánské vojenské vrtulníky by se mohly opravovat v Praze

Události: LOM Praha chce opravovat afghánské vojenské vrtulníky (zdroj: ČT24)

Státní podnik LOM Praha chce opravovat desítky dopravních a bitevních vrtulníků afghánské národní armády. Soutěž na jejich servis vypsala Agentura pro podporu a nákupy Severoatlantické aliance. Nabídky mají alianční země posílat do desátého února, o vítězi tendru se rozhodne během několika týdnů. Náhradní díly by dodaly ruské firmy.

Afghánské letectvo používá výhradně osvědčené ruské vrtulníky. Opravovat je chce LOM Praha. Pokud by v kontraktu firma zvítězila, má podle generálního ředitele Romana Planičky dodávky náhradních dílů i služeb z ruské strany garantované.

Cena zakázky je několik miliard korun. Ročně by v Leteckých opravnách Malešice měli opravovat 12 afghánských vrtulníků. Zatím tam dávají do pořádku hlavně helikoptéry českých vzdušných sil, ale kromě nich i třeba dva stroje keňské policie.

Zakázky LOM Praha zatím protiruské sankce neohrozily

Servis vrtulníků je hlavní náplní práce firmy. Protiruské sankce by se neměly týkat ani možného servisu afghánských helikoptér. „Kontrakt by byl uzavřen s nákupní agenturou NATO, podle našeho názoru budou tyto dodávky ze sankcí vyjmuty,“ uvedl generální ředitel LOM Praha Roman Planička.

V české armádě je teď úplně závislá na dodávkách z Ruska jediná složka, a to právě vrtulníkové letectvo. I to se má ale co nejdřív změnit. Armáda si chce pořídit dvanáct víceúčelových vrtulníků, na nákup má připraveno přes 10 miliard korun.