Pozor na sluníčko: Kvůli ozonové vrstvě opaluje stejně jako na Jadranu

Českou republiku ani v příštích dnech neopustí tropické třicítky. Na Moravě a ve Slezsku může v úterý a ve středu rtuť teploměru atakovat 35 stupňů, mnoho lidí proto vyráží k vodě. Meteorologové ovšem varují, že bude od úterý do čtvrtka výrazně zeslabená ozonová vrstva, slunce u nás bude opalovat stejně jako na Jadranu nebo v Itálii. Lidé by tak měli co nejvíce omezit pobyt na přímém slunci a užívat krémy s vysokým ochranným faktorem.

„Na Zem bude dopadat přibližně o 15% více UV záření, než je tomu běžně,“ uvedl Ladislav Metelka, vedoucí Solární a ozonové observatoře v Hradci Králové, která množství ozonu průběžně monitoruje. Český hydrometeorologický ústav očekává v následujících dnech růst UV-indexu až na hodnotu 8, což už je velmi vysoký stupeň.  

Lidé by se proto měli vyhýbat přímému dopadu slunečních paprsků. „Nejkritičtější doba je mezi jedenáctou a patnáctou hodinou. V tu dobu je nejlepší se přímému slunci úplně vyhýbat nebo se pohybovat spíše ve stínu,“ doplňuje Metelka.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Kromě toho doporučuje používání slunečních brýlí, pokrývku hlavy a krému s vysokým ochranným filtrem. Venkovního koupání by se měl vyvarovat každý.

Ozonová vrstva chrání Zemi před nadměrným dopadem ultrafialového (UV) záření, které způsobuje kromě mnoha akutních onemocnění (např. zánět spojivek) i rakovinu kůže. V Česku stoupl výskyt zhoubného melanomu za posledních 40 let sedmkrát. Každý rok ho lékaři diagnostikují u více než dvou tisícovek pacientů.