Mezi obětmi útoku v Tunisku Češi nejsou, v letovisku je jich asi tisíc

Praha - Ministerstvo zahraničí nemá v tuto chvíli informace o tom, že by mezi oběťmi teroristického útoku v Tunisku byli Češi. Informaci potvrdily také české cestovní kanceláře. „Podle všech dostupných informací nebyli útokem zasaženi čeští turisté,“ potvrdil český velvyslanec v Tunisku Jiří Doležel. V letovisku je nyní zhruba tisícovka českých turistů. Řádění teroristů na pláži před hotely ve městě Sousse nepřežilo nejméně 37 lidí, kromě jiného z Belgie, Francie, Německa a Velké Británie.

„Dnes v poledních hodinách došlo k útoku proti dvěma hotelům ve městě Sousse. Ten útok vedli dva ozbrojení útočníci a byl veden automatickými palnými zbraněmi,“ uvedl Doležel s tím, že se celá věc stále vyšetřuje.

„Zatím nemáme informace o tom, že by byl mezi těmi zabitými nějaký český občan,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Údajně toto místo ani není místo, kam by zrovna Češi jezdili velmi často,“ vyjádřila se k tuniskému letovisku. „Zatím platí, že tam nikdo z Čechů není. Hlavně se jedná o Francouze a Belgičany,“ podotkla k obětem.

Do hotelů Bellevue a Royal Kenz ve městě Sousse vypravuje zájezdy pět českých cestovních kanceláří - Exim tours, Blue Style, Azur Reizen, Maxi Reisen a Best Reisen. Podle delegáta cestovní kanceláře Čedok ve městě není mezi oběťmi žádný Čech. Blue Style v Sousse nyní nemá žádné klienty. V hotelech v ostatních tuniských letoviscích, kde klienty má, nyní posiluje bezpečnostní opatření. „Dovolena.cz aktuálně nemá ve jmenovaných hotelech na místě žádného ze svých klientů,“ potvrdila rovněž ředitelka společnosti Eva Sedlmajerová. Cestovní kancelář Exim tours má v letovisku 600 až 700 klientů. „Žádný z našich klientů nebyl ohrožen,“ řekl marketingový ředitel CK Stanislav Zíma. „Jedna rodina se zítra vrací do České republiky, ostatní se rozhodli v dovolené pokračovat,“ doplnil. „Můžu potvrdit, že žádní Češi nejsou v zasažených hotelech ani v okolí,“ potvrdil také delegát CK Firo tour v Sousse Noomen Ben Tekaya.

  • „Ministerstvo zahraničí situaci sleduje a vyhodnocuje současný útok. Tunisko leží v bezprostřední blízkosti Libye, která je dnes válečnou zónou, bezpečnostní situace v Tunisku tak není rozhodně ideální,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).
  • „Islámský stát pronikl do Libye a nyní proniká do Tuniska. Tento atentát je metastáze rakoviny Islámského státu,“ uvedl prezident Miloš Zeman.

Turistům, kteří mají koupen zájezd do Tuniska, nabízí Cestovní kanceláře v případě jejich zájmu výměnu do jiného státu. „Cestovní kanceláře zvažují, zda do oblasti dále vysílat turisty,“ potvrdil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež s tím, že cestovní kanceláře jsou zároveň připraveny pomoci k návratu lidem, kteří nyní v Tunisku jsou.

„Klientům, kteří už si koupili dovolenou do Tuniska a báli by se odletět, nabízíme bezplatnou změnu destinace a nebo jim budeme vracet peníze. Klientům, kteří jsou teď tam, nabízíme možnost rychlejšího návratu domu,“ upřesnil mluvčí CK Fisher Jan Osúch. První letadlo od odpoledních útoků odlétá z Prahy do Tuniska už dnes večer, další 4 zítra. „České cestovní kanceláře se na krizovou situaci uměly dobře připravit,“ domnívá se Papež.

Do Tuniska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo na dovolenou 77 000 českých turistů, v roce 2013 jich bylo 115 000.

  • „V případě zájmu o Tunisko jako destinaci předpokládáme, že aktuální situace bude mít bohužel zásadní dopad na poptávku po zájezdech do Tuniska. Je to škoda, Tunisko je velmi atraktivní destinací s výbornou dovolenkovou infrastrukturou, přijatelnými cenami a neustále rostoucí kvalitou služeb,“ uvedla Sedlmajerová. „Vliv situace na zájem o Tunisko jako destinaci závisí také na tom, jak se bude vyvíjet vztah ministerstva zahraničí k Tunisku,“ doplnil Papež.

Sobotka: Bezpečnostní síly ČR budou lépe spolupracovat v EU

České bezpečnostní složky v současnosti posilují své kapacity a v krátkém čase budou lépe připraveny spolupracovat s partnery v Evropské unii. Uvedl to v Bruselu český premiér Bohuslav Sobotka v souvislosti s dnešními teroristickými útoky ve Francii a Tunisku. Ty podle něj dokládají, jak se bezpečnostní situace v Evropě a jejím okolí v posledních letech zhoršila. „Já si bohužel myslím, že to byla jen otázka času,“ připustil český premiér po konci dvoudenního summitu EU. Připomněl řadu faktorů, které vývoj ovlivňují v bezprostředním evropském okolí - od zhroucených států jako je Libye přes posílení organizace Islámský stát v Sýrii a Iráku až po nynější masivní migrační vlnu. Právě migrace i bezpečnostní problematika byly na programu dnes končícího dvoudenního summitu.

„Je celá řada faktorů, které bohužel zlepšují podmínky pro působení teroristů,“ poznamenal Sobotka. Správné proto podle něj bylo rozhodnutí vlády posílit kapacity českých bezpečnostních služeb. „ČR se připravuje na zhoršení situace. Budeme schopni reagovat i lepší spoluprací s našimi partnery,“ prohlásil český premiér.