Česká vláda pošle do Iráku 6,5 tisíce zbraní a miliony nábojů

Vláda odsouhlasila další vojenskou pomoc pro Irák, armádě a Kurdům pošle ČR přes 6500 nových i použitých samopalů a více než 7 milionů nábojů na podporu boje proti Islámskému státu. Dalších sedm milionů nábojů dostane Jordánsko.

Ta munice je v našich skladech a je deklarovaná jako nepotřebná. To znamená, že to není vůbec na úkor akceschopnosti naší armády.
Martin Stropnický
ministr obrany

Že se chystá darovací dodávka milionů kusů munice do Jordánska, avizoval minulý týden ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Do jordánského království poputuje 3,8 milionu nábojů pro útočné pušky a tři miliony nábojů pro kulomety.

Česko chce municí za 14 milionů korun podpořit jordánské ozbrojené a bezpečnostní síly. Přepravu munice už si zajistí Jordánsko samo. Podle Stropnického je země stabilní partner a také součástí koalice bojující proti takzvanému Islámskému státu. Navíc na svém území se stará o přibližně dva miliony uprchlíků.

Stropnický už také dříve potvrdil, že armáda pošle samopaly a náboje do Iráku. Minimálně část z nich by měla směřovat ke Kurdům, kteří nesou hlavní tíhu pozemních bojů proti IS. Z armádních zásob půjde zřejmě 3 tisíce nových a 3600 starých samopalů, do Iráku s nimi plánuje také poslat 7,2 milionu kusů nábojů celkem asi za 21 milionů korun. V minulosti už Česko Iráku a Kurdistánu darovalo miliony nábojů do kulometů, samopalů, 5000 ručních granátů a 5000 nábojů do pancéřovek RPG-7.