Mrzne nejvíce za čtyři roky, v noci bylo -32,3 stupně. V Polsku umrzlo 60 lidí

Nejmrazivější noc za čtyři roky zaznamenali na Šumavě (zdroj: ČT24)

Na Šumavě klesla teplota nejhlouběji od začátku roku a současně také více než kdykoli v posledních čtyřech letech. Letošní i víceletá minima mohou přibývat i v dalších dnech, tuhé mrazy nepoleví do konce týdne. Podobná situace je i za hranicemi. Nejnižší teploty naměřené v Rakousku a Německu klesly v noci pod minus 20 stupňů, v Polsku zase od začátku roku umrzlo 60 lidí.

Ačkoli to tak v prosinci nevypadalo, je nynější zima nejtužší za poslední čtyři roky. V půl druhé v noci bylo na šumavské Rokytské slati minus 32,3 stupně Celsia, tedy nejchladněji od roku 2012. Na Šumavě silně mrzlo i na dalších místech. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu klesla teplota na Březníku na minus 30,3 stupně, v Pohoří na Šumavě na minus 30 stupňů a na Horské Kvildě bylo minus 26,8 stupně. Mimo Šumavu bylo nejchladněji na krušnohorské Rolavě (-27,2 °C).

„Jedná se o nejstudenější noc od února 2012. Doufáme, že se do konce týdne další podobná noc při vyjasnění a uklidnění větru zopakuje,“ poznamenal amatérský meteorolog Antonín Vojvodík. V únoru 2012 klesaly teploty pod minus 35 stupňů. Ačkoli tehdy bylo velmi chladno, absolutní rekord odolal. Je z roku 1929, kdy bylo v Litvínovicích u Českých Budějovic minus 42,2 stupně Celsia.

Mrznout bude celý týden

V příštích dnech má být polojasno, místy zcela jasno. „Teploty mohou v noci klesat na minima. Dny budou mrazivé,“ shrnula meteoroložka Markéta Augustinová. Průměrné nejnižší teploty se budou pohybovat pod minus deseti stupni. Průměrná denní maxima potom zůstanou pod nulou i na počátku příštího týdne.

Počasí na 10 dnů
Zdroj: ČT24

Podle aktuální dlouhodobé prognózy ČHMÚ mají být celé nadcházející čtyři týdny teplotně podpůrměrné. Třicetiletý průměr teplot činí minus 1,1 stupně Celsia. Právě tento týden přitom má být zcela nejchladnější.

Silně mrzne i za hranicemi, v Polsku již zemřelo 60 lidí

Mráz, jaký nepanoval několik let, nezasáhl pouze Česko. Velmi nízké teploty panovaly v noci i v Rakousku či Německu – v tyrolském Seefeldu bylo minus 21,7 stupně Celsia, v bavorské vesnici Reit im Winkl potom minus 20,3 stupně.

Velmi vážné následky potom má mrazivé počasí v Polsku. Zemi trápí silné mrazy již delší dobu, od začátku roku v Polsku umrzlo 60 lidí. Policie proto vyzvala k opatrnosti.

Zima v Polsku
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski