Ministerstvo průmyslu: Těžaři zatím nereagovali na nabídku odkupu Dolu Frenštát

Pokud něčím překvapil výstup z jednání ministrů s věřiteli mateřské společnosti OKD New World Resources, byla to informace, že stát uvažuje o odkupu zakonzervovaného Dolu Frenštát. Nabídku učinil stát a navrhl symbolickou korunu. Podle mluvčího ministerstva na ni těžaři zatím nijak nezareagovali. Starostové obcí v okolí dolu kritizují, že je o tom nikdo z vlády předem neinformoval.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba řekl České televizi, že ministr Jan Mládek učinil nabídku, že stát odkoupí Důl Frenštát v Beskydech, opakovaně. „Učinil tak i písemně několik měsíců před čtvrtečním jednáním s věřiteli a zástupci OKD,“ řekl Kotrba. Potvrdil, že zatím nebyla akceptována.

Cíl nabídky: Pomoc OKD a ochrana ložiska

Uvedl, že motivem nabídky je odlehčit firmě, která má finanční problémy, od vysokých nákladů, které péče o důl vyžaduje. „Jde asi o padesát milionů ročně, o areál se stará padesát zaměstnanců,“ uvedl mluvčí.  Stát chce zároveň chránit ložisko strategických zásob černého uhlí, které mají být zachovány pro budoucí generace.

Mluvčí ministerstva průmyslu: Těžaři na nabídku státu odkoupit Důl Frenštát nezareagovali

Záměr vlády zaskočil starostu Trojanovic Jiřího Novotného. „Pokud stát hodlá Důl Frenštát převzít, měl by mít jasnou koncepci, co s ním bude dělat. A ta koncepce by měla být nejdříve projednána s námi, my bychom s ní měli souhlasit,“ řekl Novotný. Zdůraznil, že sdružení měst a obcí Naše Beskydy, které se před lety spojilo proti hrozbě těžby uhlí v Beskydech, zastupuje asi 200 tisíc obyvatel.

Starosta Trojanovic: Vláda nás obešla

František Kotrba reagoval, že ministerstvo má v úmyslu s obcemi jednat, jakmile bude zřejmý další vývoj. „Zatím by to bylo předčasné, protože jednání s OKD a NWR na toto téma nebyla zahájena. Musíme vyčkat na jejich reakci,“ řekl mluvčí. Prohlásil, že v případě převzetí dolu státem se obce nemusí obávat jakýchkoliv těžebních aktivit, protože jde o zásoby strategické.

Reportáž: Starosty z Frenštátska zaskočila nabídka státu odkoupit důl

Podle starostky Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňky Lečšišinové je zarážející, že stát přichází s takovou nabídkou v době, kdy je veškeré zázemí dolu určeno k likvidaci. „Všechny budovy mají být podle rozhodnutí stavebního úřadu zbourány. Bude o tom ale ještě jednat soud,“ připomenula starostka.

Budovy dolu včetně věží mají být zbourány

Frenštátský stavební úřad nařídil v roce 2013 demolici padesáti budov těžebního areálu včetně obou těžních věží. Jak zjistila obec Trojanovice, měly jen dočasné povolení, které vypršelo asi před 25 lety. Krajský úřad rozhodnutí potvrdil.

Firma OKD ale dosud usiluje o legalizaci staveb a podala na kraj žalobu. Loni v březnu dosáhla u ostravského krajského soudu odkladu demolice do doby, než bude spor vyřešen. Jednání zatím neproběhlo. „V tuto chvíli nelze odhadnout, kdy bude jednání v této věci nařízeno,“ uvedl mluvčí Krajského soudu Ostrava Dalibor Zecha.

Mládek o možnosti odkupu Dolu Frenštát hovořil už loni v březnu při návštěvě Karviné. „Zástupci OKD si tak trochu stěžovali, že za posledních deset let je Důl Frenštát stál 600 milionů korun. Sdělil jsem jim, že pokud mají pocit, že je tento výdaj zbytečný, mohou ho přenechat státu. Z hlediska státu má smysl udržovat si tuto strategickou rezervu,“ řekl tehdy.

Podle předsedy Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje Pavla Bartoše by to byl správný krok. „Zásoby uhlí pod Beskydami jsou pro stát strategické. Není v pořádku, že je těžaři tak dlouho drží,“ míní. Dodal, že je otázkou, co by stát udělal s areálem a jámami. V Dole Frenštát se prakticky nikdy nezačalo těžit, od roku 1991 je v konzervačním režimu. Podle odhadů je tam asi 1,6 miliardy tun kvalitního černého uhlí.