Stát by mohl koupit Důl Frenštát, překvapil ministr Mládek v Karviné

Karviná – Podle ministra průmyslu a obchodu by stát mohl koupit od OKD zakonzervovaný Důl Frenštát v Beskydech a zbavit tak společnost, která má ekonomické potíže, zbytečných nákladů. „Jsme o tom připraveni jednat. Pro stát by mělo smysl udržovat tuto strategickou rezervu,“ řekl Jan Mládek z ČSSD v Karviné, kde se setkal s vedením dolů. Zástupce firmy návrh překvapil a zatím ho nekomentovali.

Ministr průmyslu Mládek řešil v Karviné s vedením OKD její těžkou ekonomickou situaci způsobenou hlavně nízkými cenami uhlí. Uvedl mimo jiné, že s ohledem na vysokou nezaměstnanost v regionu je nutné udržet doly v činnosti, co nejdéle to půjde. Jednání dospělo i k nákladům na udržování zakonzervovaného Dolu Frenštát. 

„Zástupci OKD si tak trochu stěžovali, že za posledních deset let je Důl Frenštát stál 600 milionů korun. Sdělil jsem jim, že pokud mají pocit, že je tento výdaj zbytečný, mohou ho přenechat státu. Z hlediska státu má určitý smysl udržovat si tuto strategickou rezervu,“ vysvětloval Mládek.

Mluvčí OKD Marek Síbrt: Návrh ministra je pro nás naprosto nový

Vedení OKD se k návrhu zatím nevyjádřilo. „Vyjádření ministra průmyslu je pro firmu naprosto nové. Protože neznáme konkrétní představu ani parametry tohoto návrhu, nemůžeme ho podrobněji komentovat,“ řekl mluvčí OKD Marek Síbrt.

V Dole Frenštát, který těžaři vybudovali v osmdesátých letech minulého století v Beskydech, se nikdy netěžilo. Firma ho udržuje v takzvaném konzervačním režimu. „Horní zákon nám ukládá zajistit, aby nedošlo ke znehodnocení ložiska. Konzervační režim spočívá především v čerpání důlních vod, odvětrávání a nezbytných opravách. To firmu stojí ročně desítky milionů,“ uvedl Síbrt.

Když OKD v roce 2011 oznámilo, že chce ve Frenštátu prozkoumat zásoby uhlí a plynu, spojily se okolní beskydské obce v rezolutním protestu. Obávají se, že dalším krokem by byla těžba, která by zničila tamní krásnou krajinu. V současné době vede OKD několik soudních sporů kvůli asi padesáti budovám v areálu dolu včetně těžních věží, kterým vypršelo stavební povolení. Stavební úřad ve Frenštátu pod Radhoštěm rozhodl, že se mají zbourat, firma se brání. Tvrdí, že většina budov je nutná pro zajištění konzervačního režimu. Krajský soud v Ostravě loni rozhodl o odložení likvidace staveb, dokud spor nepřezkoumá.

Aktivisté Greenpeace vylezli na těžní věže dolu Frenštát
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK