Děti už nehlídají jen studentky, velký zájem je o chůvy nad 50 let

Kariéru profesionální chůvy volí stále častěji i starší ženy (zdroj: ČT24)

Starost o děti byla dosud doménou hlavně studentek. Na kariéru profesionální chůvy se ale stále častěji vydávají i zralejší ženy. Ty starší padesáti let mají tradičně problémy sehnat práci. Desítky organizací i úřady práce jim proto nyní nabízí rekvalifikace. O chůvy ve vyšším věku je totiž velký zájem.

Rodiny s malými dětmi tradičně shání chůvy obtížně. Babičky jsou často ještě v produktivním věku a vnoučata jim hlídat nemůžou. Pomoc jim nabízí například pražské zdravotnické zařízení. To hlídání nejen zprostředkovává, ale umožňuje také stát se profesionální chůvou.

Po složení zkoušky lze dokonce získat živnostenské oprávnění. „Osmdesát hodin je teorie, osmdesát je praxe. Jsou tam základy zdravovědy, základy právní práce s dětmi a podmínkou kvalifikace je zkouška,“ popsal kurz ředitel Zdravotnické zařízení Praha 4 Jan Schneider.

Za dva roky se vyškolilo tři sta chův

Chůvou se nově stala například bývalá návrhářka a učitelka Marie Kurcová. Kvůli nemoci v rodině musela práci na čas ukončit a návrat pak nebyl snadný. Nyní hlídá už v páté rodině a nelituje. „Zdálo se mi to smysluplnější, než někde doplňovat zboží. Děti mám ráda,“ řekla České televizi.

Kurzy pro chůvy zprostředkovává i úřad práce. Momentálně začíná další rekvalifikační vlna, která potrvá do konce března. V Česku poskytuje tyto rekvalifikace asi dvacet organizací. Poskytovatelé ale musí mít akreditaci od ministerstva školství. Za poslední dva roky se vyškolilo zhruba tři sta chův.