Žalobci odtajní obžalobu v kauze úniků z BIS

Olomoucké vrchní státní zastupitelství odtajní obžalobu v kauze úniků informací BIS z Úřadu vlády. Informuje o tom deník Právo. V případu figuruje bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová, podnikatel Ivo Rittig a další dva lidé. Přepracování obžaloby požadoval soud. Bez toho podle něj není možné případ projednat.

Městský soud v Praze vrátil obžalobu k dopracování už v květnu. Vadilo mu, že je v utajeném režimu. Podle soudu by to znemožnilo řádné projednávání i obhajobu obžalovaných. „Vzniklo by velmi reálné nebezpečí anulování hlavního líčení v rámci opravného řízení před odvolacím soudem, případně před Nejvyšším soudem či před Ústavním soudem,“ uvedl tehdy soud v rozhodnutí.

Státní zástupce si podal stížnost. Vrchní soud v Praze ale koncem roku rozhodnutí soudu prvního stupně potvrdil. „Vypořádáme se s tím tak, že tu věc znovu zažalujeme, a to podle požadavku soudu, tedy již nikoli v režimu utajení,“ řekl nyní deníku náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár. 

Vyšetřovatelé v kauze obvinili čtyři lidi kvůli podezření z ohrožení utajované informace. „Tři jsou v základní skutkové podstatě v sazbě nula až tři roky vězení nebo zákaz činnosti, z toho dva jsou návodci a jeden pachatel. Čtvrtá osoba je ohrožena sazbou dva až osm let vězení,“ řekl už dříve Komár.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kromě Nečasové a Rittiga jsou podle dřívějších informací obžalováni také advokát David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal a Rittigův obchodní partner Tomáš Jindra. Nečasová podle policie předávala zprávy z tajné služby lidem z okolí Rittiga.

Údajný policejní důkaz o úniku informací z BIS a ohrožení zájmů státu zachytilo odposlouchávací zařízení v místnosti, kde Rittig vedl jednání. BIS ale odmítá, že by její zprávy unikaly k Nečasové.