Velvyslancem i po překročení 70 let: Návrh prošel Senátem

Velvyslanci budou moci zůstat ve službě i po překročení 70 let věku, potřebná úprava prošla i Senátem, který se jí vůbec nezabýval. Teď zamíří k podpisu prezidentovi. Novinka už se ale nebude vztahovat na velvyslankyně v Sýrii Evu Filipi a na Slovensku Livii Klausovou. Obě svůj mandát dokončí na základě dohody o provedení práce, kterou dostaly od ledna.

Věkový limit 70 let stanoví současné znění služebního zákona, který naplno funguje od července. Navrhovaná změna spočívá v tom, že diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit. Změna se ale nestihla schválit do konce loňského roku – proto měly Filipi i Klausová skončit, ministerstvo to nakonec vyřešilo pracovními smlouvami.

„To, že budou pod zákoníkem práce a ne pod zákonem o státní službě, ale neznamená, že by se na ně nevztahovala přísná kritéria,“ dodává ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Věkový limit už dříve kritizoval prezident Miloš Zeman, který také jako jediný mohl velvyslankyně odvolat. Podle hlavy státu jde o ukázku hlouposti české byrokracie.

Prezident to prohlásil v souvislosti s ambasádou v Damašku, kde působí právě Filipi: Česká ambasáda totiž v Sýrii zastupuje i Spojené státy, které svého zástupce ze země před několika lety odvolaly kvůli občanské válce. „Naše ambasáda tam hraje syntetickou a koordinační roli, kterou až dosud vykonávala paní velvyslankyně Filipi. (…) Vykonávala ji skvěle, a jestli i ji semele úřední šiml, aniž bychom věděli, koho za ni poslat, tak to bude jen otázka hlouposti naší byrokracie," kritizoval prezident loni.

Wagnerová chtěla zrušení věkové hranice odstranit

Senát nakonec rozhodl, že se předlohou vůbec nebude zabývat – pro tento postup zvedlo ruku 40 ze 73 přítomných senátorů. „Senátoři využili svého práva – říkám, je to výjimečně, stalo se a respektuji to," konstatoval šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD).

Eliška Wagnerová (za SZ) tak nedostala možnost podat pozměňovací návrh, který by zrušení věkové hranice z novely odstranil. Wagnerová tvrdí, že novinka zavede neodůvodněnou nerovnost mezi státními zaměstnanci a vnese do státní služby politické rozhodování. Podle ní se totiž věkový limit zrušil právě na nepřímou objednávku prezidenta Miloše Zemana. 

Také exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) s výjimkou pro velvyslance nesouhlasí: „Jsou pro to dva důvody – ve státní službě jsou i jiní kvalitní lidé, jejichž zkušenost a znalost je třeba využít. Vůbec nechápu, proč mají mít vedoucí zastupitelských úřadů jinou pozici než jiní zaměstnanci státu. Navíc se může stát, že prezident a vláda najmenují několik velvyslanců ve věku 69 let a nechají je někde deset let sloužit – pro to není vůbec žádný důvod," kritizoval předlohu ve vysílání ČT24.

Kromě věkového limitu upravuje předloha například výběrová řízení a práci diplomatů po jejich návratu ze zahraniční mise. V cizině by mohli být zaměstnáni partneři diplomatů, kteří je na misi doprovázejí – teď služební zákon neumožňuje zaměstnávání rodinných příslušníků kvůli střetu zájmů. Novela má podle ministerstva zahraničí zajistit také pokračování možnosti rotace diplomatů.

Zákon také umožní vyslat zaměstnance ministerstva vnitra a ministerstva obrany do zahraničí bez jejich souhlasu. Poslanci však změnili podmínky, které navrhovala vláda – zkrátili dobu, po kterou mohou být zaměstnanci ministerstev na takových misích, z roku na šest měsíců s tím, že se tak stane pouze jednou za pět let.