Poštovní odboráři se bojí, že peníze zmizí v „černé díře“

Vedení Poslanecké sněmovny dostalo od zástupců menších odborových organizací České pošty žádost o vytvoření vyšetřovací komise k hospodaření podniku. Žádost předali představitelé Federace výkonných zaměstnanců ČR, SOS - 21 a připojilo se k nim několik základních organizací. Mluvčí České pošty Matyáš Vitík zdůraznil, že se vedení s odboráři dohodlo na navýšení mezd, což by bez peněz nešlo.

„Za poslední roky, dle našeho názoru, vedení České pošty nepřistupovalo k hospodaření s finančními prostředky zcela správně. Obáváme se proto, že připravované poskytnutí finančních prostředků ze strany státu může zmizet v nějaké pomyslné černé díře,“ uvedl prezident federace Miroslav Prokop.

Upřímně řečeno nevím, z čeho vybrané odborové organizace vychází. Před koncem roku pak bylo mezi odbory a vedením České pošty dohodnuto navýšení tarifních mezd a toto navýšení bychom samozřejmě nemohli slíbit, pokud bychom na něj neměli finanční krytí.
Matyáš Vitík
mluvčí České pošty

Kompenzace od státu na zajišťování takzvaných základních služeb bude dostávat Česká pošta podle loni schválené poštovní novely. Pro loňský rok mohly činit až 700 milionů korun, v dalších letech by měla nejvyšší možná částka postupně klesnout až na 500 milionů korun ročně. Náklady České pošty na zajišťování základních služeb měl podle dřívější právní úpravy hradit kompenzační fond, do kterého měli přispívat všichni hráči podle podílu na trhu. Tento plán se ale nenaplnil.

Chceme prošetření postupu manažerů, tvrdí odboráři

Podle něj jde odborářům o záruky, že bude dostatek finančních prostředků k dorovnání mezd řadových zaměstnanců a zlepšení pracovních podmínek všech zaměstnanců. „Žádáme o prošetření obchodních smluv a postupů managementu České pošty tak, aby se v budoucnu zamezilo nehospodárnému využívání finančních prostředků státního podniku poskytnutých státem,“ doplnil Prokop. Vyšetřovací komise by pak měla jasně vyhodnotit nejen právní, ale také morální zodpovědnost za uplynulá chybná rozhodnutí managementu.

Ekonomika ČT24: Co by měla komise v České poště prověřit? (zdroj: ČT24)

SOS - 21 na podzim požadovala dorovnání platů některých profesí na Moravě na pražskou úroveň. Pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců. Letos by měly platy v podniku vzrůst v průměru o 5,6 procenta. To představuje navýšení celkem o 400 milionů korun. Předloni byla průměrná mzda na poště 21 523 korun měsíčně, což bylo zhruba o 4100 Kč pod českým průměrem. Za loňský rok by pošta od státu mohla dostat na úhradu základních služeb až 700 milionů korun.