Policie přijme tisíce lidí, zaměří se na ostrahu hranic a letišť

Česko by mělo mít do roku 2020 čtyři tisíce nových policistů. Počítá s tím nová koncepce policie, kterou má nyní na stole vláda. Materiál předpokládá v příštích pěti letech větší množství teroristických hrozeb, kybernetických útoků i zvyšování počtu migrantů. Důraz proto bude hlavně na ochranu hranic a mezinárodních letišť.

Od listopadových teroristických útoků v Paříži hlídají pražské letiště Václava Havla policisté se samopaly i pyrotechnici se psy. Plný stav ale místní jednotka cizinecké policie nemá.

„V současné době nám chybí zhruba 25 policistů. Bylo by pro nás výhodnější, kdyby se nám zvedl stav o třicet tabulkových míst,“ říká vedoucí místního oddělení Služby cizinecké policie Vladimír Olič.

Jeho lidé mají na největším českém letišti na starosti hraniční kontroly, bezpečnost i ochranu veřejného pořádku. „Zaměřují se hlavně na prevenci v odletových halách, při příletu, doprovází cestující a kontrolují pobytový režim cizinců,“ vyjmenovává Olič hlavní úkoly svých podřízených.

Události: Cizinecká policie do budoucna posílí (zdroj: ČT24)

Do bezpečnosti českých letišť chce policie investovat stovky milionů korun. Zatím stihla nakoupit nové spektrometry a rentgeny. „Jsou schopny odhalit výbušniny a narkotika. Během několika minut tak můžeme identifikovat, co v balíčku je, a určit míru nebezpečí,“ dodává pyrotechnik Jan Pexa z Ředitelství služby cizinecké policie.

Celkem má do roku 2020 posílit ochranu hranic a mezinárodních letišť minimálně 750 nových lidí. „I v případě, že by migrační krize skončila, jejich využitelnost na území Evropy – minimálně na území českého státu – bude stoprocentní,“ ujišťuje policejní prezident Tomáš Tuhý.

Cizinecká policie bude nové členy přijímat postupně, první muži a ženy si její uniformu obléknou už během roku 2016.