Ministr Mládek o krizi v OKD: Nevíme, s kým jednat. Kdo bude majitel?

Události: Ministři řešili budoucnost OKD (zdroj: ČT24)

Krizi těžební společnosti OKD je třeba řešit postupným útlumem i vytvářením nových pracovních míst. Shodli se na tom zástupci vlády a moravskoslezského regionu. Jednání s firmou podle ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD komplikuje fakt, že není jasné, jaký mají mandát současní vlastníci OKD, jak se změní vlastnická struktur a s kým má tedy vláda jednat.

Situace ve firmě OKD, kterou nyní vlastní společnost New World Resources, je složitá a stále se vyvíjí, především co do majetkových vztahů.

„Došlo k restrukturalizaci finančních pohledávek. Majitelé obligací, kteří mají dnes třetinu akcií, nám vážně sdělují, že budou mít brzy většinu. Máme tedy vlastníky, kteří tam jsou, zároveň jsou jednou nohou na odchodu, a ty, kteří přicházejí, ale ještě tam fakticky nejsou,“ vysvětloval Mládek.

Kolik by mohl stát vložit do postupného útlumu těžební společnosti, která zaměstnává přes 13 tisíc lidí z moravskoslezského regionu, Mládek nechtěl říct. „To teď není na stole,“ řekl.

Brífink po jednání ministrů se zástupci kraje o situaci v OKD (zdroj: ČT24)

Stát se ale bude snažit zajistit platy zaměstnanců, pokud je firma, která je na pokraji úpadku, nebude schopna vyplácet. „Jsme připraveni zajistit mzdy, případně odstupné pro propuštěné zaměstnance,“ uvedl Mládek.

Stát je připraven platit mzdy a odstupné

Ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Michaela Marksová uvedla, že úřady práce se připravují na možné masivní propouštění. „Budeme chtít vědět, jaká je struktura těchto lidí, chystáme se  jednat s potencionálními náhradními zaměstnavateli,“ uvedla Marksová. Ujistila, že v případě propouštění nezůstanou horníci bez pomoci.

Události komentáře: Ministr Mládek o krizi v OKD (zdroj: ČT24)

Společnost New World Resources nedávno oznámila, že chce uzavřít prodělečný Důl Paskov, nebo ho převést na stát. Pro zachování další těžby požádala stát o finanční podporu asi čtyři miliardy korun. OKD hrozí krach. Probíhají jednání o řízeném úpadku či odprodeji části podniku.

Stát odmítá pomoc vlastníkům, chce se zaměřit na podporu zaměstnanců ohrožených ztrátou obživy. Pracuje na tom speciální pracovní skupina složená ze zástupců resortů sociálních věcí a průmyslu a obchodu. Vláda chce požádat o čerpání peněz z evropského globalizačního fondu, který je určený pro pomoc lidem při hromadném propouštění.

Moravskoslezská tripartita apeluje na vládu, aby se zaměřila na zajištění další těžby v dolech na Karvinsku, kde jsou dostupné zásoby uhlí minimálně na pět let. Podle hejtmana Miroslava Nováka je efektivnější dát peníze na vytěžení ložiska než na sociální dávky. Podmínkou je ale změna vlastnické struktury OKD, do které by měl zasáhnout stát.

Ministři mají jednat s vlastníky v lednu

Jednání s vlastníky OKD by mělo proběhnout kolem 7. ledna. Budou se ho účastit šéfové resortů průmyslu, sociální věcí a financí. Propouštění hrozí nejvíce zaměstanancům Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, který chtělo vedení firmy uzavřít už v minulém roce. Pracuje tam téměř dva tisíce lidí.

Jednání o budoucnosti OKD vyvolala končící dohoda vlastníků a vlády, podle které se mělo v Paskově za pomoci státu těžit do konce roku 2017. Kvůli nízkým cenám uhlí ale smlouva padá. Finanční situace firmy se mezitím zhoršila do té míry, že je ohroženo fungování celé těžební společnosti.