Policista oceněný britskou královnou: Jsem rád, že se připomíná můj romský původ

Petr Torák hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Romský policista Petr Torák před lety s rodinou opustil Českou republiku kvůli rasistickým útokům a odjel do Anglie. Ze žadatele o azyl se postupně vypracoval až na oceněného policistu: Letos v říjnu převzal Řád britského impéria – za práci pro romskou komunitu mu ho propůjčila královna Alžběta II. „Jsem velice rád, že je připomínáno, že jsem Rom. Protože jsem na to velice hrdý a je důležité, aby lidé věděli, že řád získal Rom českého původu,“ uvedl v Interview ČT24.

Do Anglie odcestoval, když mu bylo 18 let a pobyt za kanálem La Manche byl zpočátku velkým kulturním šokem: „Do mých 18 let, než jsme se odstěhovali, tak se člověk s jinými náboženstvími nebo kulturami setkával velice zřídka, ale v Anglii to bylo úplně naopak. Ve městě Peterborough v některých oblastech nenarazíte na rodilého Brita. A to třeba i ve školách – ve třídě, kde je 30 dětí, tak jsou většinou jeden či dva žáci rodilí Britové.“

Ze začátku prý převládaly obavy: „Byl tam strach, že nás deportují zpátky, byl tam strach z neznáma – neuměli jsme pořádně anglicky,“ popisuje Torák začátky v Anglii.

Nejdříve začínal jako dobrovolník v advokátní kanceláři, kde se zdokonaloval v jazyce. Pak vystřídal práce ve fast-foodech, sběr zeleniny na poli a přes městský úřad se nakonec dostal k policii ve 160tisícovém městě Peterborough, kde žije mnoho přistěhovalců z východní Evropy, ale třeba také z Pákistánu.

„Lidé mi mohou zavolat ve tři ráno“

Ve městě žije také asi čtyřtisícová komunita Romů z Česka nebo Slovenska, a právě jim může Torák pomoci v rodném jazyce. Lidem dokonce dává své telefonní číslo. „To není úplně běžné. Ale uvědomil jsem si, že jsem jeden z mála, který jim může pomoci v jejich rodném jazyce. Proto stále dávám své telefonní číslo a nevadí mi, když mi lidé zavolají ve tři ráno. Když je to opravdu hodně nutné, tak jim rád pomůžu,“ uvedl Torák v Interview. 

Kromě češtiny se ale domluví i portugalsky, polsky, rusky a učí se litevštinu. V poslední době je jeho specializací prostituce a obchodování s lidmi.

Vizitka Petra Toráka
Zdroj: ČT24

V dnešní době je problém sehnat v Anglii práci

Velká Británie má poměrně propracovaný systém, jak azylanty začlenit do společnosti. Podle Toráka nebylo sžívání se s cizí kulturou ze začátku tak náročné: „Britové nás přivítali s otevřenou náručí, pomohli nám vytvořit podmínky pro cizince, aby se opravdu začlenili do společnosti. Děti, které neuměly anglicky, chodí do anglických škol. A byly k dispozici také jazykové kurzy nebo kurzy ohledně britských hodnot."

Jenže v poslední době je to prý s migrační politikou horší – hlavně kvůli tomu, že stoupá nezaměstnanost a je nedostatek pracovních míst. Řada lidí, kteří teď přijedou do Anglie, jednoduše práci nesežene: „Po roce 2004, kdy se do Anglie přestěhovala řada Poláků, Lotyšů nebo Litevců, tak najít práci už není tak lehké. Pokud někdo neumí anglicky nebo nemá pracovní zkušenosti, tak je shánění práce velice obtížné.“

Petr Torák žije ve Spojeném království od roku 1999. Jeho rodina severočeský Liberec opustila po údajných opakovaných fyzických útocích neonacistů. Poté se usadila ve městě Peterborough, které leží asi 120 kilometrů severně od Londýna. Právě za práci v Peterborough obdržel řád – ve městě sídlí početná česká komunita, která do Anglie odešla v rámci první migrační vlny v 90. letech. Torák dálkově studuje psychologii a kriminologii – plánuje, že se do Česka jednou vrátí, ideálně už s doktorským titulem.

Petr Torák je nejen velice aktivním a schopným policistou v místě, ale pomáhá i tamní romské komunitě tím, že se postaral, aby v Peterborough vznikla česká knihovna a snaží se zorganizovat, aby tam vznikla i česká škola pro ty, kteří si chtějí udržet kontakt s rodným jazykem.
Ivan Kytka