Armáda vytvoří nové jednotky aktivních záloh, pomohou i lékaři

Armáda vytvoří nové jednotky aktivních záloh, sloužit by v nich měli i lékaři. Některé již existující sbory rozšíří, nové vzniknou například u Centra biologické ochrany v Těchoníně na Orlickoústecku, tedy vojenské nemocnice specializované na obzvlášť nebezpečné infekční nemoci.

Nové armádní plány počítají s tím, že se zvýší počet členů aktivních záloh do roku 2025 ze současných asi 1250 na 5000. Bečvář ale předpokládá, že by se plných stavů mohlo dosáhnout i o pět let dříve. Z aktivních záloh by měla vyrůst 'nová armáda', která doplní tu profesionální.

Na plný počet členů se aktivní zálohy dostanou již do roku 2020. „A jednou, až k tomu bude mít Česká republika sílu, bude moct mít aktivní záloha až 10 000 členů,“ poznamenal náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

V současném plánu je nejpozději do roku 2025 vybudovat 59 jednotek. U každé pěší roty se zvýší počet tabulkových míst ze současných 150 na 172, vzniknou ale i zcela nové jednotky. Aktivní zálohy budou nově mít třeba u 43. výsadkového praporu v Chrudimi nebo ve speciálním nemocničním zařízení v Těchoníně, určeném na pomoc pacientům při rozšíření nebezpečných infekčních nemocí.

„Udržovat v Těchoníně stálou organickou jednotku je velmi náročné, je mírový stav, nedochází k žádné mimořádné události,“ poznamenal Bečvář. Armáda chce proto podle něho vytvořit aktivní zálohu, která by byla nasazena v případě potřeby. Lékaři-specialisté se podle něj budou rekrutovat z civilního prostředí. „Máme signály od lékařů, kteří by rádi v aktivních zálohách pracovali, ať to jsou bývalí vojenští lékaři, kteří mohou využít svoje schopnosti, svoje zkušenosti,“ poznamenal Bečvář.

Na březen a duben armáda chystá pro 'záložáky' dosud největší cvičení nazvané Hradba 2016. Roty aktivních záloh budou dále cvičit i se složkami integrovaného záchranného systému a s Českou poštou. V září pak armáda plánuje i účast vybraných devíti pěších rot na velkém mezinárodním cvičení vzdušných sil Ample Strike 2016.

Armáda minulý týden otevřela na Vítězném náměstí v Praze nové rekrutační středisko, kde se informace o službě v armádě dozvědí i zájemci o aktivní zálohy. Podle Bečváře se běžně o povolání vojáka zajímá asi 20 lidí, druhý den po slavnostním otevření jich bylo asi desetkrát tolik.

Vydáno pod