Lidem s cukrovkou ulehčují život pumpy a chytré, ale drahé senzory

UDÁLOSTI: S léčbou cukrovky pomáhají pumpy a senzory (zdroj: ČT24)

Téměř 900 tisíc lidí trpí v Česku cukrovkou. Z nich 60 tisíc má diabetes mellitus 1. typu, jehož příčinou je porucha imunitního systému. Právě jim především pomáhají nové technologie, které představil i seminář v Poslanecké sněmovně. Stále více nemocných se léčí pomocí inzulinové pumpy a senzorů.

Prototypy inzulinových pump v 70. letech vážily kolem 400 kilogramů. Na konci další dekády již byly menší, v té době se ale již začala prosazovat inzulinová pera. Nyní ale pumpy naplno nastupují – jsou již tak malé, že je nemocní lidé mohou pohodlně nosit na oděvu.

Hladinu cukru v krvi potom nepřetržitě sledují senzory, které dostávají pacienti na břicho nebo ruku. „Ukazuje, jak se hladina glykemie vyvíjí během dne,“ popsal Petr Syrovátko, který trpí diabetem 1. typu. 

Podle naměřených údajů lékaři připravují léčbu na míru, v některých případech dokáže s údaji pracovat i samotná pumpa. Senzor může podle Jana Šoupala ze Všeobecné fakultní nemocnice upozornit na rychlý pokles hladiny krevního cukru včetně hrozící hypoglykémie. V případě příliš nízké hladiny cukru v krvi potom senzor nařídí vypnout přísun inzulinu. „Pacienti se cítí bezpečně, mohou velice dynamicky měnit svůj životní styl,“ poukázal přednosta 3. interní kliniky VFN Štěpán Svačina.

Senzory ale zatím nejsou k trvalému užívání, pokud není pacient ochoten výrazně do nich investovat. Jeden přístroj, který stojí zhruba 1500 korun, vydrží asi týden. Pojišťovny přitom hradí pouze čtyři ročně.

Zásadní pro léčbu je pak diagnostika cukrovky. Někdy napomůže i náhoda. Sedmnáctiletá Michaela P. zjistila, že je nemocná, když připravovala referát do školy. „Hodně jsem spala a byla jsem jako bezedný kelímek, hodně jsem pila,“ shrnula. Testy potom cukrovku potvrdily.