Bradáčová nechá prověřit Babišovo Čapí hnízdo

Financování stavby rekreačního areálu Čapí hnízdo, který vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO), prošetří policie. Prověření případu zadala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která v pondělí dostala anonymní trestní oznámení kvůli možnému dotačnímu podvodu. Oznámení míří především na Babiše a cituje jeho vyjádření v dokumentu České televize Matrix AB. Na případ upozornil server Echo24.cz.

Rekreační areál poblíž Olbramovic postavil Babiš před rokem 2010. Na stavbu se mu podařilo získat i 50 milionů korun z Evropské unie. Podle anonymního trestního oznámení se tím ale měla skupina lidí kolem společnosti Farma Čapí hnízdo a. s. dopustit dotačního podvodu.

Společnost vznikla v roce 2008. Babišův koncern Agrofert nejprve převedl dceřinou firmu Agro ZZN Pelhřimov na akciovou společnost s anonymními akciemi. V únoru 2008 převzal akcie neznámý vlastník a o několik dní později se Agro ZZN Pelhřimov přejmenovala na Farmu Čapí hnízdo. Jen týden poté tato společnost požádala o dotaci ve výši 50 milionů korun na stavbu rekreačního střediska.

Peníze přidělil středočeský dotační úřad. Kdyby ale Farma Čapí hnízdo byla součástí Agrofertu, podle trestního oznámení by peníze nikdy nedostala. Nárok na dotaci navíc neměla ani po svém přejmenování, protože dva roky před žádostí o dotaci byla ještě součástí velkého koncernu.

Český žurnál: Matrix AB (zdroj: ČT24)

V předpisech dotačního programu je totiž podle trestního oznámení uvedeno: „Podpora musí mít tzv. motivační efekt, tj. bez poskytnutí podpory by subjekt nebyl schopen daný projekt realizovat. Mělo by tedy být prokázáno, že daného cíle není možné dosáhnout bez vynaložení veřejných prostředků.“

Trestní oznámení ukazuje i na Středočeský kraj

Podle trestního oznámení tedy došlo při přidělení dotace ke zločinnému spolčení. Mezi odpovědnými osobami jmenuje manažery Agrofertu v čele s Babišem a Jaroslavem Faltýnkem, vedení Farmy Čapí hnízdo, představitele Středočeského kraje včetně tehdejšího hejtmana Petra Bendla (ODS) a vedení dotačního úřadu Střední Čechy včetně Tomáše Novotného, který je nyní náměstkem ministra průmyslu.

V trestním oznámení je zmíněné především Babišovo vyjádření v dokumentu České televize Matrix AB. Čapí hnízdo tehdy přijeli navštívit velvyslanci a ministr se chlubí, jak luxusní resort postavil. Hlásí se i k tomu, že projekt osobně vymyslel: „Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo na krmení koz. Byla tam obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám podobný projekt.“

Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo na krmení koz. Byla tam obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám podobný projekt… Nevede sem dálnice, takže se teď kolegy z vlády snažím přesvědčit především o investici do infrastruktury.
Andrej Babiš
ministr financí a předseda ANO

Trestní oznámení poukazuje na to, že Babiš kontroloval společnost Farma Čapí hnízdo a. s. i v letech 2008 až 2014, kdy se ještě vlastník skrýval za anonymními akciemi. Agrofert se k vlastnictví společnosti oficiálně přihlásil až v dubnu 2014. Jen o dva měsíce později - 30. června 2014 totiž v Česku anonymní akcie skončily. Pokud by se k nim jejich majitelé nepřihlásili, cenné papíry by ztratily hodnotu.

Čapí hnízdo
Zdroj: Alexandr Janovský/ČTK

Na to, že Čapí hnízdo získalo dotace neoprávněně, upozornila už před rokem předsedkyně kontrolního výboru Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová.

„V Německu platí ministerský zákon, který takovou konstrukci zakazuje. Pokud by si to u nás člověk, který pobírá veřejné peníze a současně o veřejných penězích rozhoduje, přesto dovolil a veřejné peníze inkasoval nějakou oklikou, musel by okamžitě odstoupit,“ řekla tehdy Týdeníku Echo.