Soud potrestal dva Francouze, kteří přes Česko převáželi samopaly

Za nelegální převoz zbraní ze Slovenska potrestal Krajský soud ve Zlíně dva Francouze: Christophe Etienne Dubroeucq dostal 14 měsíců nepodmíněně a navíc byl na pět let vyhoštěn. Jeho komplic Jeremy Pierre Andre Onoo pak vyvázl s roční podmínkou s odkladem na tři roky a také byl na pět let vyhoštěn. Rozsudek padl už v červenci, teď ale na případ upozornil server Lidovky.cz.

Podle mluvčí zlínského soudu Simony Tesařové se jednalo o sedm kusů expanzních akustických zbraní a tři kusy samopalu UZI, ráže devět milimetrů, s prázdnými zásobníky. Uvedené zbraně muži převezli přes hraniční přechod Starý Hrozenkov na území Česka, ačkoli k převozu zbraní uvnitř Evropské unie neměli od ministerstva průmyslu a obchodu povolení a nebyli ani držitelem zbrojní licence k nabývání a držení střelných zbraní kategorie „A“, tedy zbraní zakázaných.

Muži byli odsouzeni za zahraniční obchod s vojenským materiálem bez povolení nebo licence a za nedovolené ozbrojování, za což jim hrozilo až osm let vězení. Dubroeucq se proti svému trestu odvolával, nedávno ho však potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. „Oni nepopírali ten fakt, že prováželi samopaly, ovšem s tím, že jsou především pro sportovní účely,“ dodal soudce Jiří Dufek.

O případu zlínská policie informovala tzv. Národní kontaktní bod pro terorismus, spadající pod Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho mluvčí Pavel Hanták serveru řekl, že zadržení muži převáželi znehodnocené expanzní zbraně koupené na Slovensku. Ty mají být upraveny tak, aby z nich bylo možné střílet jen slepými náboji.

Na Slovensku se prý ale prodávají i samopaly, jimiž lze po drobných úpravách opět zabíjet, uvedl server. Slovenské předpisy na znehodnocení zbraní jsou totiž mírnější než jinde v Evropě. Stačí tam méně technických zásahů do konstrukce zbraně. Třeba u českých zbraní je hlaveň znehodnocena tak, že se už nikdy nedá použít. Na Slovensku je zákrok lehčí. Zbrojíř v Česku nesmí předělat ostrou zbraň na slepou expanzní, tedy na tu, ze které nevylétne projektil, ale která vydá jen zvukový efekt výstřelu. Na Slovensku to ale zbrojíř udělat může.