Za nehodu ve Studénce obžaloval státní zástupce řidiče z obecného ohrožení

Státní zástupce podal u soudu v Novém Jičíně obžalobu na polského řidiče kamionu, který 22. července vjel na červenou na železniční přejed ve Studénce a zavinil srážku s pendolinem. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až deset let vězení. Při nehodě zemřeli tři lidé a další byli zraněni.

Policie zadržela a obvinila padesátiletého řidiče kamionu krátce po nehodě. Soud poté rozhodl o uvalení vazby, ve které je dodnes. Podle soudce hrozilo, že by se mohl vyhýbat trestnímu řízení.

Soud by mohl začít ještě letos

Dozorující státní zástupce uvedl, že soud musí do měsíce rozhodnout, zda obžalovaný zůstane ve vazbě i nadále. Kdy začne řešit samotnou nehodu, není zatím jasné. „Pokud se senát seznámí se spisem rychle, mohlo by to být ještě letos. Jinak odhaduji, že by mohlo přelíčení začít v lednu příštího roku,“ řekl státní zástupce Aleš Boháč.

obrázek
Zdroj: ČT24

Klíčovým usvědčujícím důkazem by měl být záznam z kamerového systému, který na přejezdu ve Studénce funguje. Kamery podle policie zachytily, jak kamion vjel na koleje v době, kdy svítila červená výstražná světla a padaly závory. Ty ho na přejezdu uvěznily. Před příjezdem rychlíku řidič stihl jen kousek popojet, takže vlak rozmetal návěs naložený plechy, zatímco on v kabině přežil.

Hlavním důkazem budou záznamy z kamer

I když strojvůdci se podařilo před nárazem snížit pomocí rychlobrzdy rychlost ze 160 na asi 140 kilometrů v hodině a zabránil tím zřejmě vykolejení soupravy, následky byly tragické. Dva lidé z rychlíku, který jel z Bohumína do Františkových Lázní, zemřeli na místě, třetí v nemocnici. Tři lidé utrpěli velmi vážná zranění, mezi nimi strojvůdce, který přišel o nohu. Zraněných bylo celkem téměř dvacet. Materiální škody policie odhaduje na asi 160 milionů.

Když soudce Radim Švec rozhodoval o vazebním stíhání řidiče, řekl, že obviněný svého činu upřímně lituje. Připustil prý také, že si byl vědom toho, že vjel na přejezd, když svítila červená světla. Údajně zajel do Studénky proto, že se vyhýbal placení mýta.