Stát Homolku padnout nenechá, s pokutou tři miliardy by jí pomohl

Události: Vláda Nemocnici Na Homolce s pokutou pomůže (zdroj: ČT24)

Pokud bude muset Nemocnice Na Homolce zaplatit finančnímu úřadu rekordní třímiliardovou pokutu, pomůže jí vláda. České televizi to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pokutu dostala nemocnice za to, že v minulosti nakupovala léky a zdravotnický materiál v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

Pokuta za porušení rozpočtové kázně je zatím nepravomocná. Současné vedení se proti rozhodnutí finančního úřadu odvolalo. Pokud by ale nemocnice musela částku skutečně zaplatit, byl by to zřejmě její konec.

Podle vedení nemocnice je totiž pokuta prakticky stejná jako roční obrat celé nemocnice. „Kdyby to takto dopadlo, znamená to likvidaci Nemocnice Na Homolce a předpokládám, že pacienti by se pak chodili léčit na finanční úřad,“ poznamenal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva proto doufá, že odvolání bude úspěšné. I Babiš, pod kterého finanční úřady spadají, uklidňuje, že nemocnici padnout nenechá. Pokud bude muset Homolka pokutu zaplatit, dostane na to od státu dotaci. „Určitě najdeme způsob, jak to vyřešit. Našli jsme i v jiných případech, kdy jsme to vlastně museli řešit rozpočtovým opatřením,“ řekl ČT.

Vysoké pokuty od finančního úřadu
Zdroj: ČT24

Tři miliardy za porušení rozpočtové kázně ještě žádná státní instituce od finančního úřadu nedostala. Před čtyřmi lety dostal Krajský soud v Brně téměř dvoumiliardovou pokutu za předraženou stavbu Justičního paláce. Úřad mu ale nakonec pokutu snížil na 310 milionů. A i o tuto částku se brněnský krajský soud stále soudí. 

Homolka nakupovala v letech 2011 až 2013 přístroje, léky a zdravotnický materiál přes dceřinou firmu Holte Medical. Podle auditorů šlo o nákupy za celkem 3,35 miliardy korun. Marže dceřiné firmy přitom představovala přes 295 milionů korun. V té době byl jedním z ředitelů Vladimír Dbalý, který od dubna čelí obžalobě kvůli zmanipulovaným nákupům nemocnice.