Při cvičení NATO ve Španělsku havaroval český vrtulník, pět zraněných

Ve Španělsku havaroval během cvičení NATO vrtulník české armády. Na palubě bylo jedenáct vojáků a pět členů posádky. Při nehodě utrpělo zranění pět lidí, kteří byli převezeni do nemocnice. Podle ministerstva obrany jsou ale mimo ohrožení života. V pátek odletí na místo nehody komise českého ministerstva obrany pro vyšetřování leteckých nehod, která společně se španělskými kolegy zahájí vyšetřování příčin havárie.

Nehoda se stala během aliančního cvičení Trident Juncture asi 15 kilometrů severovýchodně od města Zaragoza. Podle španělských médií se stroj převrátil během přistávacího manévru. Zraněn byl jeden člen posádky a čtyři vojáci. Všichni byli hospitalizováni a zbývající vojáci budou převezeni k preventivnímu ošetření, uvedlo ministerstvo.

Vrtulník MI-171š a posádka jsou z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, přepravovaní vojáci jsou příslušníky 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Rodiny zraněných vojáků už byly vyrozuměny.

Na stejném cvičení se srazil český letoun se supem

Koncem října došlo v rámci cvičení Trident Juncture k dramatické situaci, když se české bojové letadlo L-159 ve vzduchu srazilo se supem. Mohutný opeřenec letounu výrazně poničil křídlo, pilot ale i tak dokázal přistát. Měl přitom docela štěstí, že k poničení nedošlo o metr blíže ke kabině. V takovém případě by se zřejmě pilot musel katapultovat a stroj by nebyl schopný letu.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Tak závažné poškození letounu L-159 v historii jeho provozu zatím nepamatujeme," uvedl k incidentu velitel čáslavké jednotky na cvičení Trident Juncture Denis Dúbravčík. Podle něj se pilot nemohl srážce vyhnout, projevil prý ale výjimečnou rozvahu a zasloužil se o záchranu letounu.