Češi se dovolené v Egyptě nebojí, ministerstvo nabádá k obezřetnosti

Česko zatím žádná omezení v souvislosti s možným teroristickým útokem na ruské letadlo nechystá. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) českým turistům v Egyptě žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Cesty do egyptských destinací se zatím nechystají omezovat ani letecké společnosti. Diplomacie ale v oblasti dlouhodobě doporučuje zvýšenou obezřetnost.

Podle Chovance nemají bezpečnostní složky žádné informace, které by naznačovaly, že čeští občané v Egyptě nebo na cestě z něj jsou v ohrožení. Bezpečnostní opatření na pražském letišti by se podle ministra neměla zpřísňovat ani v případě, že by se teroristický útok v Egyptě potvrdil či opakoval. Spíš by podle něj bylo třeba zvážit zastavení letů do země.

České aerolinky do Šarm aš-Šajchu nelétají

Z Česka týdně odletí do Egypta jedenáct letadel. Do Šarm aš-Šajchu na Sinajský poloostrov, odkud ruské letadlo vzlétlo, ale české aerolinky od listopadu nelétají. Zaměřují se spíš na odlišné destinace.

„Evropská agentura pro bezpečnost letectví již delší dobu nedoporučuje létat přes inkriminované území v oblasti Sinaje a české letecké společnosti toto respektují,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

V Egyptě je nyní okolo dvou tisíc českých turistů. Přímo v oblasti Šarm aš-Šajchu je ale podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jen několik desítek českých občanů, kteří přiletěli se zahraničními kancelářemi. „My můžeme pouze změnit doporučení pro cesty do této oblasti, ale v tuto chvíli nemáme takové informace, abychom to učinili,“ řekl České televizi.

S nákupy last minute zájezdů teď ale Češi otálejí. „V tuto chvíli se dá říct, že se jedná o propad prodeje zhruba na 20 procent hodnoty před tím pádem letadla," uvedl mluvčí kanceláře Invia Michal Tůma. Egypt je šestou nejoblíbenější destinací českých turistů. Ročně jich do země vycestuje 185 tisíc. Drtivá většina organizovaně přes cestovní kancelář.

Na Sinaj jen ve skupině a neopouštět resort

Ministerstvo zahraničí nadále považuje bezpečnostní situaci v Egyptě s výjimkou severu Sinaje a západní hranice s Libyí za relativně stabilní. Varuje ale, že v některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám.

Jezdit do Egypta, s výjimkou rudomořských letovisek a významných památek, by proto lidé měli pouze v odůvodněných případech. Na Sinaj by pak turisté měli cestovat jen v organizovaných skupinách a neopouštět resorty. Výslovně ministerstvo varuje před cestami do severní části poloostrova, a to včetně turistického letoviska Taba.

Při havárii letounu, který letěl z Šarm aš-Šajchu do Petrohradu, zahynulo v sobotu všech 224 cestujících. Británie a Spojené státy se kloní k tomu, že příčinou pádu letadla byla bomba. Británie považuje za pravděpodobného viníka radikály z Islámského státu působící na Sinaji.

Spolu s Irskem proto zastavila ve středu odlety svých letadel z letoviska Šarm aš-Šajch, odkud letadlo v sobotu startovalo. Na letiště navíc poslala své experty. Kreml ale hypotézy o příčinách pádu letadla označil za spekulace.

Podle expertů na cestovní ruch ale za pár dnů obnoví lety i Britové. „Ten, kdo zakázal Britům létat, tak si asi neuvědomil, že je tam přes 20 tisíc Britů – pokud by je převáželi autobusy přes poušť v Sinaji, tak je to mnohem nebezpečnější, než kdyby pro ně letěli," tvrdí Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.