Zaostřeno na devět okresů. Lékaři zjišťují, jak jsou na tom Češi se srdcem

Reportáž: Preventivní akce pro srdce a cévy (zdroj: ČT24)

V České republice začíná preventivní akce, která se snaží odhalit nemoci srdce a cév a zároveň poskytnout tuzemským lékařům cenný materiál o zdravotním stavu Čechů. Preventivní prohlídky začaly v Litoměřicích a následovat budou v dalších devíti okresech; skončí na jaře 2018 v Kroměříži.

Projekt s názvem „post MONICA“ zaštiťuje centrum kardiovaskulární prevence, které funguje v pražské Thomayerově nemocnici. Jeho cílem je odhalit případné zdravotní komplikace pacientů, jež pojišťovny pozvou na preventivní prohlídky, a zároveň zmapovat, jak se v Česku kardiovaskulární onemocnění vyvíjí v čase.

Kořeny celého šetření totiž sahají až do poloviny osmdesátých let, v Česku v těchto dnech začalo již posedmé a jeho výstupy umožňují lékařům zjistit, jak se u Čechů proměňuje stav srdce a cév. Aby byla aktuální studie srovnatelná s těmi předchozími, musí přijít alespoň šedesát procent pozvaných, tedy zhruba tři a půl tisíce lidí.

Se zjišťováním zdravotního stavu začali lékaři v litoměřické nemocnici. Během vyšetření lékaři pacienta zváží a změří, s dotazníkem pak zjišťují nemoci v rodině a to, jestli kouří a jak často pije alkohol. Na závěr mu změří tlak a odeberou krev. Touto procedurou by v následujících týdnech mělo v litoměřické nemocnici projít asi šest set padesát lidí mezi 24 a 64 lety.

Finále v Kroměříži

Po Litoměřicích budou vyšetření postupně pokračovat v dalších osmi okresech: na Benešovsku, Chebsku, Pardubicku, v okrese Praha–východ, na Chrudimsku, Jindřichohradecku a v Plzni. Celá akce skončí na jaře 2018 v Kroměříži.

V současnosti na kardiovaskulární onemocnění umírá asi padesát procent mužů a žen. „Infarkt myokardu a cévní mozková příhoda jsou ty nejčastější diagnózy, které se objevují mezi příčinami smrti,“ potvrzuje vedoucí centra kardiovaskulární prevence z Thomayerovy nemocnice Renata Cífková.